Nagyvilág

Elvenné a vétójogot Oroszországtól az ukrán elnök

Petró Porosenkó nem tököl: kijelentette az ENSZ-ben, hogy fel kell függeszteni Moszkva vétójogát az ENSZ Biztonsági Tanácsában, mert minden Ukrajnával kapcsolatos határozatot megtorpedóz.

Oroszországnak az ENSZ Biztonsági Tanácsában gyakorolt vétójogának korlátozását javasolta Petró Porosenkó ukrán elnök a Közgyűlés általános vitájában kedden. Ukrajna az orosz vétójog fokozatos korlátozása, majd ezt követően megvonása mellett emeli fel a szavát – jelentette ki.

“A vétójog nem akadályozhatja meg az igazság keresését. Az ezzel a joggal való visszaélés, ennek a jognak a gyilkosság engedélyezésére való felhasználása elfogadhatatlan” – érvelt Porosenkó.

Oroszország eddig több Ukrajnával kapcsolatos ENSZ BT-döntést is megtorpedózott, közöttük azt a határozatot, amiben tavaly márciusban törvényellenesnek minősítették volna az Oroszország által bekebelezett Krím jogállásáról tartott népszavazást.

A BT öt állandó tagja – Oroszország mellett az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország és Kína – rendelkezik vétójoggal a testületben – írja az MTI.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik