Nagyvilág

Oroszország kitiltja légteréből az ukrán gépeket

Vlagyimir Putyin (Array)
Vlagyimir Putyin (Array)

Oroszország közölte, hogy október 25-vel kitiltja légteréből az ukrán légitársaságok repülőgépeit, válaszul a kijevi kormánynak az orosz légitársaságokkal szemben múlt pénteken bejelentett hasonló lépésére.

Az ellenszankciókról az orosz közlekedési minisztérium számolt be, Dmitrij Medvegyev miniszterelnök utasítására hivatkozva. Szóvivője szerint a tárca arra kérte a szövetségi légiforgalmi ügynökséget, hogy tájékoztassa az oroszországi járatokat működtető ukrán légitársaságokat az alig négy hét múlva érvénybe lépő válaszlépésről.

Múlt pénteki döntésével az ukrán kormány – a nemzetbiztonsági és védelmi tanács (RNBO) határozata alapján – a területe feletti átrepülést is megtiltotta az orosz légitársaságok gépeinek, amennyiben azok orosz katonákat, katonai vagy kettős alkalmazású eszközöket szállítanak.

Petro Porosenko elnök szeptember 16-án írta alá azt a rendeletet, amellyel életbe léptette az RNBO szeptember 2-i határozatát “az Oroszország, illetve más, a Krím félsziget elfoglalásával és a Donyec-medencei agresszióval összefüggésbe hozható országok” magán- és jogi személyei elleni szankciók bevezetéséről. A “feketelistára” 105 jogi és 388 magánszemély került fel. Az indoklás szerint a felsorolt személyek “valós, illetve potenciális fenyegetést” jelentenek Ukrajna “nemzeti érdekeire, nemzetbiztonságára, szuverenitására és területi egységére” nézve. A listán szereplő vállalatoknak és magánszemélyeknek a pénzügyi és üzleti tevékenység mellett megtiltotta az Ukrajnába való belépést, az ország területén keresztüli áthaladást, illetve szállítást.

Arszenyij Jacenyuk ukrán kormányfő emellett utasította a kormányszerveket, hogy a listán szereplő vállalatokat zárják ki az állami megrendelésekben való részvételből. Utasította továbbá a speciális kommunikációs és távközlési állami szolgálatot, hogy haladéktalanul állítsa le a Kaspersky Lab kiberbiztonsági vállalat programjainak frissítését, és szüntessék meg a cég programjainak használatát a kormányzati szerveknél.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik