Nagyvilág

Dél-Afrika háborús övezetté vált, annyi a gyilkosság

DAfrika bánáyszok (dél-afrika, rendőrség, bányászok, )
DAfrika bánáyszok (dél-afrika, rendőrség, bányászok, )
Kisvárosnyi embert öltek meg egy év alatt Dél-Afrikában. Az ellenzék szerint ez a kormány totális kudarca, a kormány szerint a családokon belül kéne a problémát megoldani.

Tavaly április és idén március között 17 805 gyilkosság történt a Dél-afrikai Köztársaságban, ami napi 49 emberölést jelent – írja a Guardian. Az afrikai nemzet hatóságai képtelenek megbirkózni a sok erőszakkal.

A kormány állítja, ha lassan is, de csökken a gyilkosságok száma, miközben az ellenzék szerint ezek nem az igazi adatok és nincs is stratégia a bűnözés felszámolására. A kormány ráadásul nem mond igazat, 2011-12-ben 15 554 eset történt, ami több mint kétezerrel kevesebb a mostaninál.

A 17 805 egy olyan szám, amit egy hadban álló országtól várnék.

Ezt Dianne Kohler Barnard, az ellenzéki Demokratikus Szövetség közbiztonsági szakértője, árnyék-rendőrminisztere nyilatkozta. Egyetért vele Gareth Newham, egy biztonsági elemző intézet kutatója is, aki szerint egyre több a fegyveres rablás, az autórablás és a betörés is. Szerinte a fő kérdés az, hogy a világ egyik legjobban felszerelt, 194 ezer fős rendőrsége miért nem tud eleget tenni a feladatának.

Nathi Nhleko rendőrminiszter szerint Dél-Afrika közösségeinek kell megküzdeni a bűnözéssel. Az, hogy egy gyilkossággal meg lehet oldani egy konfliktust, szerinte olyan probléma, amit családi szinten kell megoldani.

A szexuális bűncselekmények (pl. nemi erőszakok) száma 5,4 százalékkal csökkent ugyan, de az ellenzék szerint ez is annak tudható be, hogy az emberek nem merik jelenteni a rendőröknek az eseteket. Tavaly amúgy 50 ezer szexuális jellegű bűncselekmény történt, de egy jelentés szerint az áldozatok mindössze 21 százaléka szól erről a hatóságoknak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik