Nagyvilág

Nemzetközi kézen egy műemlékromboló iszlamista

A nigeri hatóságok letartóztattak, és átadtak a Nemzetközi Büntetőbíróságnak (ICC) egy iszlám szélsőségest, aki a vád szerint 2012-ben részt vett az ősi mali város, Timbuktu páratlan műemlékeinek elpusztításában.

Ahmad al-Mahdi Al-Faqi az első olyan gyanúsított az ICC őrizetében, akit vallási vagy történelmi műemlékek megsemmisítésének háborús bűntettével vádolnak. A férfit szombaton szállították a nemzetközi igazságügyben kulcsszerepet betöltő bíróság hágai székhelyére.

Az ICC közleménye szerint Al-Faqi az Ansar Dine (Hit védelmezői) nevű szalafista csoport tagja, az al-Kaidával kapcsolatban álló iszlám szélsőséges csoport uralta Mali északi részét 2012-ben. A férfit 10 timbuktui történelmi épület, köztük kilenc középkori mauzóleum és egy mecset ellen elkövetett támadás irányításával vádolják. Ezeket az épületeket az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete, az UNESCO a világ kulturális örökségének részeként tartja számon.

Az iszlám szélsőségesek lerombolták Timbuktu 16 mauzóleuma közül 14-et, valamennyi az ősi város nagy gondolkodóinak síremléke volt. Az iszlám fegyvereseket egy év múlva francia katonai beavatkozással sikerült kiszorítani a térségből. A 14 mauzóleumot az UNESCO közreműködésével azóta sikerült helyreállítani. A mali kormány 2012-ben kérte fel a Nemzetközi Büntetőbíróságot, hogy vizsgálja ki a területén elkövetett emberiesség elleni bűncselekményeket.

“Történelmi emlékművek, épületek ellen vallási alapon elkövetett szándékos támadás súlyos bűncselekmény. Az ilyen támadások az egész emberiséget érintik. A jövőben is mindent megteszünk annak érdekében, hogy ráirányítsuk a figyelmet az ilyen háborús bűncselekmények súlyosságára” – fogalmazott Fatou Bensouda, az ICC ügyésze.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik