Külföld

A lengyelek szerint tönkretették a V4-et

24.hu
24.hu

2015. 09. 24. 20:25

Hátrányos a visegrádi országoknak, hogy a kötelező menekültkvótákról az uniós belügyminiszterek hoztak minősített többségi döntést, nem pedig az állam- és kormányfők határoztak róla konszenzussal rendkívüli csúcstalálkozójukon – ismertette a lengyel sajtóval csütörtökön Andrzej Duda lengyel elnök álláspontját Krzysztof Szczerski államtitkár.

Szczerski, aki külügyi államtitkári posztot tölt be a lengyel államfői hivatalban, azután tartott sajtóértekezletet, hogy Andrzej Duda csütörtök délután fogadta a lengyel belügyminisztert.

A tárcavezető, Teresa Piotrowska, aki a brüsszeli belügyminiszteri találkozón kedden Lengyelország nevében az Európai Bizottság menekültelosztási terve mellett szavazott, a kormányzó Polgári Platformnak a migrációs válság ügyében képviselt álláspontjáról tájékoztatta az ellenzék jelöltjeként megválasztott államfőt.

Szczerski elmondta: az államfőnek továbbra is fenntartásai vannak a keddi minősített többségi szavazás során elfogadott döntésekkel kapcsolatban. Ezek a kifogások mindenekelőtt nemzetbiztonsági és jogi jellegűek. Andrzej Duda úgy látja, hogy a kedden érvényesített döntéshozatali mód “az egész térség hangját gyöngítette meg”.

Az államtitkár ezzel arra utalt, hogy a 66 ezer, majd később 54 ezer menekült tagállamok közötti elosztásáról az eredeti várakozások ellenére nem az uniós döntéshozatal legfelső szintjén, az állam- és kormányfők szerdai csúcstalálkozóján határoztak, ahol konszenzussal döntöttek volna. Ehelyett a menekültelosztási tervet már a keddi belügyminiszteri találkozón megszavazták, ahol a Lisszaboni Szerződés értelmében súlyozott minősített többséget lehetett alkalmazni.

Andrzej Duda nevében Malgorzata Sadurska, az államfői hivatal elnöke már szerdán reggel fájlalta, hogy “szétverték a visegrádi országcsoport egységét”. Mint mondta, “a visegrádi csoport tagjai eddig az egyes országok autonóm döntéshozataláért harcoltak”.

A lengyel kormány nevében többek között Rafal Trzaskowski, az európai uniós ügyekért felelős külügyi államtitkár már kedden azt mondta, hogy Lengyelország elérte követeléseinek teljesítését, ugyanakkor – mivel a visegrádi partnereitől eltérően nem helyezkedett szembe a többségi állásponttal – továbbra is beleszólása van az uniós döntéshozatalba.

Az EU-tagországok belügyminiszterei kedden nagy többséggel elfogadták 120 ezer menekült szétosztásának tervét, miközben Csehország, Magyarország, Románia és Szlovákia ellene szavazott, Finnország pedig tartózkodott.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

3275142 01/17/2018 A young woman at a bus stop in Yakutsk. Bolot Botchkarev/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.