Nagyvilág

A lengyel államfő jobbkeze is bírálja a kvótadöntést

Rossz dolog, hogy az Európai Bizottság menekültelosztási tervéről tartott szavazáson szétverték a visegrádi négyek egységét – mondta Malgorzata Sadurska, a lengyel elnök hivatalának vezetője szerdán a Polsat News hírtelevíziónak.

Sadurska, az ellenzéki jelöltként megválasztott Andrzej Duda államfő egyik legközelebbi munkatársa, elmondta: a visegrádi csoport tagjai eddig az egyes országok autonóm döntéshozataláért harcoltak. Emlékeztetett, hogy Andrzej Duda lengyel elnök leszögezte: Lengyelország nem egyezhet bele a kötelező menekültelosztási kvótába, „amelyet az Európai Unió rá akar kényszeríteni”.

Sadurska rámutatott, hogy az EU belügyminisztereinek keddi találkozóján a négy visegrádi ország közül három – Csehország, Szlovákia és Magyarország –, továbbá Románia is a kvótarendszer ellen szavazott. Úgy tudni, Andrzej Duda délutánra megbeszélésre hívta Teresa Piotrowska belügyminisztert, a találkozón a Lengyelország által elfogadott menekültelosztási terv részleteiről lesz szó.

Lengyelországban egyébként rövidesen parlamenti választások lesznek, a brüsszeli döntés is kampánytémává léphet elő – mint korábban írtuk, Orbán Viktor Facebook-oldalát például lengyel kommentelők lepték el, akik a magyar miniszterelnöktől esedeznek bocsánatért a Kopacz-kormány lépése miatt és arra esküdöznek, hogy a választáson „kiküszöbölik a csorbát”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik