Nagyvilág

Porosenko szerint hadserege az egyik legerősebb Európában

Porosenko(960x640).jpg (Array)
Porosenko(960x640).jpg (Array)

Jelenleg az ukrán hadsereg az európai kontinens egyik legerősebb fegyveres ereje – jelentette ki Petro Porosenko ukrán államfő kedden Kijevben, a nemzetbiztonsági és védelmi tanács (RNBO) ülésén, amelyen részt vett Jens Stoltenberg NATO-főtitkár is. Porosenko meggyőződését fejezte ki, hogy az ország fegyveres erői a NATO-normák szerint végrehajtott reformok után nemcsak Ukrajna, hanem egész Európa biztonságának és stabilitásának zálogává válnak. Kijelentette: az előző ukrán vezetés által képviselt katonai semlegesség politikája az állam érdekeivel szemben elkövetett “bűncselekmény” volt.

Viktor Janukovics, a Majdan-tüntetések nyomán hivatalából eltávolított volt elnök állította le Ukrajna NATO-csatlakozási felkészülését. A jelenlegi parlament tavaly decemberben fogadott el törvénymódosítást, amelyben eltörölte az ország semleges státusát és felújította az atlanti szövetséghez való közeledést.

Az államfő ismételten kijelentette, hogy népszavazást szándékozik kiírni Ukrajna NATO-csatlakozásáról, amikor Ukrajna már teljesítette ennek kritériumait és meghívást kap a szervezetbe. A NATO-főtitkárt tájékoztatta arról, hogy jelenleg Ukrajna NATO-csatlakozását a lakosság több mint 60 százaléka támogatja.

Porosenko reményét fejezte ki, hogy a NATO soron következő, 2016 júliusában esedékes varsói csúcsértekezletén meghatározzák Ukrajna és az atlanti szövetség közeledésének stratégiáját. Mint fogalmazott, az orosz agresszió árnyékában a globális biztonság szempontjából különösen fontos Ukrajna és a NATO együttműködése.

NATO: Oroszország katonai erejével  jelen van a Donyec-medencében

Jens Stoltenberg az ülésen elmondta: több hírszerzési forrás is megerősíti, hogy Oroszország támogatja a kelet-ukrajnai szakadárokat és katonái jelen vannak a Donyec-medencében. Szavai szerint az atlanti szervezet már régóta figyelemmel követi Oroszország jelenlétét a Donyec-medencében, azt, hogy miként látják el orosz katonák fegyverekkel a szakadárokat és hangolják össze a fegyveres műveleteket Kelet-Ukrajnában.

Az ülésnek a nyilvánosság elől zárt részében az RNBO bizonyítékokat tárt a NATO főtitkára elé a kelet-ukrajnai orosz katonai jelenlétről. A főtitkár ismételten felszólította Oroszországot, hogy vonja ki katonáit a Donyec-medencéből, és hajtsa végre a minszki – a tartós rendezést célzó – megállapodásokban foglaltakat.

Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök az ülésen kijelentette, hogy Ukrajna sohasem kért támadófegyvereket a NATO tagországaitól, viszont támogatásra van szüksége védelmi képességeinek erősítése érdekében egy olyan atomhatalommal szemben, mint Oroszország, amely több tízmilliárd dollárt költött hadserege fejlesztésére, és most “az egész civilizált világot riogatja”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik