Külföld
Athén, 2015. szeptember 20.
Alekszisz Ciprasz volt görög miniszterelnök, az eddig kormányzó baloldali Sziriza párt vezetõje kilép a szavazófülkébõl az elõre hozott görög parlamenti választásokon Athénban 2015. szeptember 20-án. (MTI/EPA/Oresztisz Panajotu)

A görögöknél nem volt kampánytéma a menekültválság

24.hu
24.hu

2015. 09. 21. 09:05

Nem volt része a menekültválság a görögországi választási kampánynak, mert a pártok között nem volt lényeges különbség abban, hogy a megoldást az jelentené, ha a menekültek el sem indulnának Törökországból – mondta Fokasz Nikosz, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Társadalomtudományi karának oktatója a Kossuth rádió 180 perc című műsorában hétfő reggel.

A Görögország-szakértő emlékeztetett: az országnak 16 ezer kilométeres tengerpartja van, azt nem lehet érdemben védeni. Hozzátette: a pártok a kampányban úgy érezték, ez a kérdés nem “vízválasztó” közöttük, és az a megoldás körvonalazódik, hogy az igazi védelmet az jelentené, ha el lehetne érni, hogy a migránsok el se induljanak Törökországból.

Mint mondta, azért is sietnek a kormányalakítással az országban, mert a választáson győztes párt, a Sziriza vezetője, Alekszisz Ciprasz szeretne részt venni a szerdai, a migrációról szóló EU-csúcson.

A szakértő arról is beszélt, hogy nincs komolyan vehető, a kormányzati hatalom közelébe kerülő politikai erő, amely általánosságban a hitelegyezményt és az annak előfeltételét jelentő megszorításokat megkérdőjelezné. Úgy vélte, a Sziriza sikerének egyik fontos eleme, hogy meggyőzte a szegényebb, elesettebb társadalmi csoportokat, amelyek egyébként eddig a nagyját fizették a megszorításoknak, hogy ez a továbbiakban másként lesz.

Az alacsony választási részvétellel kapcsolatban emlékeztetett: 2004-ben a választástól távolmaradók aránya 24 százalék volt, most majdnem 44 százalék, ami a januári választáshoz képest is majdnem 10 százalékkal több. Úgy vélte, ennek hátterében az állhat, hogy a választók “belefáradtak”, hiszen idén már harmadik alkalommal volt választás az országban. Megemlítette azt is, hogy egyes elemzők szerint a hagyományosan jobboldali körzetekben volt magasabb a távolmaradók aránya, vagyis lehet, hogy az Új Demokráciának okozott nehézséget hívei mozgósítása.

A vasárnapi görögországi választáson a szavazatok 99,44 százalékának összeszámlálásán alapuló eredmények szerint a Sziriza a voksok 35,47 százalékát kapta, a jobbközép Új Demokrácia 28,09 százaléknyi voksot szerzett, a harmadik a szélsőjobboldali Arany Hajnal párt lett a szavazatok 7 százalékával. Rajtuk kívül még öt párt – kettő választási szövetségben – jutott be a parlamentbe, közülük a jobboldali Független Görögök (ANEL) legkevesebb, 3,6 százaléknyi vokssal.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

JERUSALEM, ISRAEL - DECEMBER 11:  Protesters burn a poster of U.S. President Donald Trump in front of the Damascus Gate at the entrance to the Old City on December 11, 2017 in Jerusalem, Israel. In an already divided city, U.S. President Donald Trump pushed relations in the city to breaking point after making the announcement to recognize Jerusalem as Israel's capital.  (Photo by Chris McGrath/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.