Külföld
ATHENS, GREECE - SEPTEMBER 20: Alexis Tsipras speaks to crowd in Athens, Greece, on September 20, 2015. With nearly two-thirds of votes counted, Alexis Tsipras’ Syriza party seems highly likely to have won Greece’s early general election. Ayhan Mehmet / Anadolu Agency

Merkel a menekültválság mellé kapott egy megerősödött Cipraszt

Tóth Richi
Tóth Richi

Na, ugye. 2015. 09. 21. 06:18

Bejött Ciprasz öngyilkos taktikája az előrehozott választással. „A Sziriza világos mandátumot kapott négy évre. Ez nem a Sziriza győzelme, ez az országunk népének a győzelme” – hangoztatta Ciprasz Athén központjában egybegyűlt hívei előtt. Úgy folytatta, hogy pártja – az országot kormányozva – hét hónapon át vívta egyenlőtlen harcát, és bebizonyította, „túl kemény ahhoz, hogy elhaljon”.

Holnap elbúcsúzunk a múlttól. A görög lobogó most nemcsak a mi országunk felett lobog, hanem Európa legnagyobb terein is – mondta még az éjjel Ciprasz, és fogadkozott, hogy négy éven át fogja folytatni a harcot az országáért, ezzel pedig Merkelnek és egész Európának üzent.

Panosz Kammenosz, a Szirizával eddig együtt kormányzó jobboldali Független Görögök (ANEL) pártnak az elnöke bejelentette, hogy a két párt már hétfőn hozzálát a kormányalakításhoz. Az Új Demokrácia már el is ismerte vereségét, Vangelisz Meimarakisz gratulált Ciprasznak a győzelemhez.

A görög elnöki hivatalban közölték, hogy Prokopisz Pavlopulosz államfő hétfőn kormányalakítási megbízást ad a 41 éves Ciprasznak, és amennyiben a két párt kiegyezik a kormány összetételében, a kabinet talán már aznap este vagy kedd reggel leteszi a hivatali esküt.

A legfrissebb, a voksok mintegy 99,5 százalékának összeszámlálásán alapuló eredmények szerint a Sziriza a szavazatok 35,5 százalékát gyűjtötte össze, a jobbközép Új Demokrácia 28 százaléknyi voksot kapott, és a harmadik lett a szélsőjobboldali Arany Hajnal párt a voksok közel 7 százalékával. Rajtuk kívül még öt párt – kettő választási szövetségben – jutott be a parlamentbe, és közülük az ANEL a legkevesebb, 3,6 százaléknyi vokssal.

A Szirizából korábban kivált Népi Egység nem jutott be, pedig a korábbi pénzügyminiszter Janisz Varufakisz azt mondta, szíve szerint rájuk szavazna.

Néa Tirintha, 2015. szeptember 20.
Arisztídisz Cirikosz görög parasztgazda, miután szavazott az elõre hozott görög parlamenti választásokon az Athéntól 165 kilométerre délnyugatra fekvõ Néa Tirinthában 2015. szeptember 20-án. Cirikosz a gazgálkodókat sújtó megszorítások elleni tiltakozásul érkezett szamárháton. (MTI/AP/Vangélisz Bujotisz)
Arisztídisz Cirikosz görög parasztgazda, miután szavazott az Athéntól 165 kilométerre délnyugatra fekvõ Néa Tirinthában. Cirikosz a gazgálkodókat sújtó megszorítások elleni tiltakozásul érkezett szamárháton. (MTI/AP/Vangélisz Bujotisz)

A távolmaradás kimondottan magas, 45 százalékos volt, ha figyelembe vesszük azt, hogy Görögországban a választási részvétel hagyományosan magas szokott lenni. Vagyis a görögök jelezték, elég a politikai válságból, belefáradtak, most már mindenki azt akarja, hogy a gazdasági válság megoldására fókuszáljon a politikai elit.

Az abszolút többség megszerzéséhez a 300 tagú görög parlamentben legalább 151 mandátumot kell megszerezni. A Szirizának és az ANEL-nek együtt 155 honatyája lesz a parlamentben, és közülük 145-en a Szirizát fogják képviselni. Törékeny koalíció lesz ez, bár a Sziriza most elviekben egységesebb Ciprasz mögött, de az ötfős többség nem tűnik acélosnak.

Európa is üzent Ciprasznak, Francois Hollande francia elnök szerint ez egy fontos győzelem a görögöknek, most már a stabilitás útjára lehet lépni, míg az Európai Parlament elnöke Martin Schulz úgy fogalmazott, a szilárd kormányzás jó alap lehet ahhoz, hogy végrehajtsák a szükséges lépéseket, utalt ezzel a megszorításokra.

E két párt kormányozta hét hónapon át az országot a januári választások után, de ennél nagyobb többségre támaszkodott a parlamentben. A Sziriza és az ANEL programjában csak az volt a közös, hogy mindketten elutasították a megszorító politikát, a hitelprogram feltételeinek újratárgyalását ígérték.

Ciprasz a múlt hónapban mondott le, miután pártjában fellázadtak a hitelezők kemény feltételeit tartalmazó harmadik pénzügyi mentőcsomag elfogadása ellen. Ciprasz részéről ez politikai pálfordulással felérő döntés volt, tekintettel arra, hogy a megszorító intézkedések elutasításának ígéretével nyerte meg az előző választást.

(BBC, Guardian)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.