Nagyvilág

Amerika által kiképzett fegyveresek érkezetek Szíriába

Hetvenöt olyan mérsékelt ellenzéki fegyveres lépett be Szíriába, akiket az Egyesült Államok kiképzői készítettek fel az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet elleni küzdelemre – közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű emigráns szíriai szervezet vasárnap.
Rami Abdel Rahman, a londoni székhelyű szervezet igazgatója arról számolt be, hogy a harcosok gépfegyverekkel felszerelt járműveken lépték át a török-szíriai határt. Az ellenzékieket a török főváros, Ankara közelében képezték ki egy katonai táborban, s az észak-szíriai Aleppó tartományban fognak harcolni.

Az Egyesült Államok hadereje az év elején bejelentett tervek szerint évi 5400 szíriai ellenzéki fegyveres kiképzését tervezte a négy és fél éve polgárháborúban őrlődő Szíriával szomszédos Törökország és Jordánia területén.    Ugyanakkor a májusban indult program egyelőre a tervezettnél jóval szerényebb eredményt ért el.

Az első 60 kiképzett bevetésük után azonnal az al-Kaida terrorszervezet szíriai szárnya, az an-Nuszra Front támadása alá került, sokukat megölték vagy elfogták, mások közülük elmenekültek. Llyod Austin tábornok, a közel-keleti és a közép-ázsiai térségért felelős amerikai Középső Parancsnokság (CENTCOM) vezetője egy eheti washingtoni kongresszusi meghallgatáson azt mondta, hogy közülük mindössze négyen-öten  harcolnak még.

A Pentagon közölte, hogy új tervek szerint most kis számú kiképzettet akarnak már működő felkelői csoportokba integrálni, hogy így segítsék az IÁ elleni harcot.

A 2011-ben békés tüntetésekkel kezdődött, de a rezsim erőszakos fellépésének hatására véres harcokba torkollt szíriai polgárháborúban az ENSZ adatai szerint mintegy 250 ezer ember halt meg. A konfliktusban mérsékelt és szélsőséges felkelőcsoportok egymás és Bassár el-Aszad elnök ellen is harcolnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik