Nagyvilág

Migránsok ezreit mentették ki a tengerből

lampedusa (lampedusa)
lampedusa (lampedusa)
Mentőakciók sokaságát indították már a héten a Földközi-tenger mentén fekvő országok. Összesen 2200 migráns élte túl a tengeri utat, de vannak halottak is.

Nyolc mentőakcióban 2200 migránst mentettek meg Líbia partjainál a Földközi-tengeren szombaton, miközben Leszbosz görög szigetnél egy kislány vízbe fúlt és többen eltűntek – közölték segélyszervezetek és a helyi hatóságok.

Az egyik legnagyobb szombati mentőakcióban legkevesebb 750 migránst mentett ki a tengeren hánykolódó három kis hajó fedélzetéről a Földközi-tengeren, a líbiai partok térségében az Orvosok Határok Nélkül.

A szervezet egyik szóvivője elmondta, hogy a hajókon több ország állampolgárai utaztak, és valamennyien jól vannak. Egy negyedik hajót a segélyszervezet hajója kísért biztonságos kikötőbe. A szervezet orvosai ellátásban részesítik a menekülteket, akiket ezután olaszországi vagy görögországi helyszínekre szállítanak.

Az olasz parti őrség Dattilo nevű hajója több mint 1100 embert szedett fel két hajóról. Előző nap ugyancsak több száz menekültet helyeztek biztonságba hasonló bárkákról a líbiai partoknál, de hét embert már holtan találtak meg, köztük egy gyereket.

Szombaton egy öt év körüli szíriai gyerek meghalt, 13 ember pedig eltűnt a görögországi Leszbosz szigete közelében. A parti őrség 11 túlélőt szállított partra. Kedden 22 migráns fúlt vízbe, miközben Törökországból megpróbáltak Kósz szigetére jutni, kétszáz másikat kimentettek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik