Nagyvilág

Jól jött az orosz erősítés, Palmürát támadja Aszad

aszad (aszad)
aszad (aszad)
Precízebb orosz haditechnika áll már a szír elnök rendelkezésére, aki meg is kezdte az iszlamista lázadók támadását.

Az eddigi legdurvább légicsapásokat mérte a szír légierő Palmüra városára, amit az Iszlám Állam foglalt el pár hónapja (majd módszeresen elkezdte lebontani a műemlékeket). A brit központú Szíriai Emberi Jogok Megfigyelőközpontja szerint 25 légicsapásban 26 ember halt meg, köztük 12 milicista – írja a BBC.

Az északi Idlibben is voltak kormányzati légitámadások, ott 17-en vesztették életüket. Idlibben nem az Iszlám Állam uralkodik, hanem az egy halovány fokkal kevésbé barbárabb iszlamista Hódító Hadsereg.

Szír katonai források szerint az oroszok által leszállított, az eddigieknél sokkal pontosabb fegyvereket használ a légierő. Előző nap az Iszlám Állam de facto fővárosát, Rakkát támadták a szír gépek.

Egyre látványosabb az orosz jelenlét a konfliktusban, és Martti Ahtisaari kijelentése után – miszerint az oroszok már felkínálták évekkel ezelőtt aranytálcán szövetségesük, Basár el-Aszad elnök fejét, amire nemet mondtak az amerikaiak – most közelednek az álláspontok. Pénteken az amerikai és orosz védelmi miniszterek telefonon egyeztettek.

Van egy szomorúbb fejlemény is a háborúban: a lázadók korábban elfoglaltak egy légibázist Idlibben, az azt őrző 56 katonát azóta mind kivégezték.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik