Nagyvilág

Fukusima: elkezdték a sugártalanított víz kiöntését

fukusima (Array)
fukusima (Array)
Több száz, sőt ezer tonna sugárszennyezett víz termelődik Ázsia csernobiljában, mivel a talajvíz beszivárog a reaktorokhoz. Nagy fejtörést okozott ez az üzemeltetőnek, de végre megtalálták a megoldást.

Először engedtek hétfőn a tengerbe Japán partjainál sugármentesített talajvizet, amit az atombalesetet szenvedett fukusimai atomerőmű környéki kutakból szivattyúztak ki. Csaknem 850 tonna megtisztított vizet eresztett az óceánba az atomerőművet működtető vállalat, a TEPCO.

A 2011-es földrengés és szökőár okozta katasztrófa miatt naponta 300 tonna talajvíz szivárog be a fukusimai erőmű reaktorcsarnokaiba, ahol összekeveredik a hűtésre használt, erősen sugárszennyezett vízzel. Az így felgyülemlő víz tárolása okozta a legnagyobb gondot az atomerőmű reaktorainak szétszerelését végző szakembereknek.

42 kúton át szivattyúznak

A TEPCO és a japán kormány szerint a talajvíz 41 kúton át történő kiszivattyúzásával, megtisztításával és a tengerbe engedésével a felére tudják csökkenteni a reaktorépületekbe beszivárgó és ott felgyülemlő vízmennyiséget.

A TEPCO a tervek szerint 4000 tonna vizet fog leereszteni a tengerbe. A tisztítás utáni mérések szerint a víz literenként 300 és 600 becquerel radioaktivitású volt, ami jóval alacsonyabb érték a megengedett literenkénti 1500 becquerelnél.

A halászok nem örültek, de…

Az intézkedést a fukusimai prefektúra halászai sokáig ellenezték, mert aggódtak az óceán vizének és élővilágának szennyeződése miatt. A múlt hónapban azonban jóváhagyták a TEPCO tervét, részben azzal a feltétellel, hogy a kormány kárpótolja a katasztrófa következményeiből fakadó káraikat.

A 2011. március 11-i földrengést követő cunami a Fukusima I. atomerőmű három reaktorát súlyosan megrongálta, a sugárzás miatt emberek tízezreit kellett kitelepíteni – idézi fel a történteket az MTI.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik