Nagyvilág

Egy 102 éves ember öngyilkossága miatt perlik a fukusimai atomerőművet

fukusima (Array)
fukusima (Array)

A matuzsálemi korú Okubo Fumio 2011 áprilisában, a szökőár és földrengés okozta nukleáris válság idején vetett véget életének, amikor megtudta, hogy az erőműben történt szerencsétlenség miatt el kell hagynia otthonát.

Rokonai 60 millió jen (136 millió forint) kártérítést követelnek az atomerőmű üzemeltetőjétől, hogy úgymond tudatában legyen a történtek súlyának, annak, hogy mit kell kiállnia lelkileg egy idős embernek, aki megtudja, hogy el kell hagynia a falut, amelyben egész életét leélte.

A szerencsétlenül járt létesítménytől 40 kilométerre, Iigata faluban lakó Okubo, a környék legidősebb embere 2011. április 11-én tudta meg a tévéből, hogy a sugárveszély miatt kitelepítik a térség lakóit. “Én nem akarom, hogy evakuáljanak. Azt hiszem, túl sokáig éltem” – mondta menyének a férfi, aki másnap felkötötte magát a szobájában.

A kártérítési perben a 102 évesen elhunyt ember rokonai azt próbálják majd bizonyítani, hogy az idős férfi számára még az öngyilkosság is jobbnak tűnt, mint szülőfalujának elhagyása, s hogy közvetlen összefüggés áll fenn a haláleset és az elrendelt evakuálás között.

“Nem értem, miért kellett meghalnia nagyapának, aki boldog és egészséges volt. Bárcsak tovább élhetett volna!” – mondta a per megindítását bejelentős szerdai sajtótájékoztatón a meny. A szökőárban megrongálódott fukusimai atomerőműnek megolvadt három reaktora, ami a világ legsúlyosabb nukleáris balesete volt az 1986-os csernobili katasztrófa óta.

!!!

Ha Ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116-123 ingyenes, lelkielsősegély-számot!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik