Nagyvilág

Spiegel: Németország 4000 katonát helyezett készültségbe

"Maximális jóindulat" a német hadsereg jelszava, ami eddig is sokat segített a bevándorlók elhelyezésében és szállításában, de most növelték a készültségi fokozatot.

Németország mintegy 4000 katonát helyezett készültségbe a hét végére, hogy mozgósítani lehessen őket migrációs szükséghelyzet esetén – közölte a védelmi minisztert idézve a Spiegel hetilap pénteken. “A hét végén négyezer katona áll készen arra, hogy mozgósítsák… az ország számíthat a Bundeswehr támogatására” – mondta Ursula von der Leyen a magazinnak, és jelezte, hogy szükség esetén még növelhetik is a bevethető katonák számát. A jelszavuk: “maximális jóindulat”.

A német hadsereg eddig 14 500 migránsnak nyújtott szállást és ellátást a laktanyáiban és más németországi létesítményekben. Katonák segítenek a migránsok szállításában is. München főpályaudvarára szeptember eleje óta több migráns érkezett, mint tavaly összesen. Frank-Walter Steinmeier külügyminiszter szerint a hét végén további 40 ezer várható. A Spiegel interjúja szombaton jelenik meg, de már pénteken közöltek belőle kivonatot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik