Nagyvilág

A német menekültügy is panaszkodik a nyugat-balkáni menedékkérők miatt

Bevandorlok-Macedoniaban(960x640).jpg (Array)
Bevandorlok-Macedoniaban(960x640).jpg (Array)

Bár a térségből érkezőknek nincs esélyük a menekültstátusra, a német menekültügyi rendszert túlterhelik - jelentette ki egy szerdai lapinterjúban a német szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatal (BAMF) elnöke.

Manfred Schmidt a Donaukurier című lapnak nyilatkozva elmondta, hogy a hatóság soron kívül bírálja el a szerb, koszovói, albán és más nyugat-balkáni országok állampolgárainak ügyét, hogy csökkentsék a régióra jutó ügyek magas arányát. “Az ezekből az országokból származó, és (a németországi befogadásra) esélytelen menekültek nagy száma leköti az erőnket, amelyre szükségünk van ahhoz, hogy törődhessünk a háborús övezetekből érkezőkkel” – mondta a hatóság elnöke, példaként a szíriai, iraki és eritreai menekülteket említve.

Új jogkört kapnak

Kiemelte, hogy a hatóságnak augusztustól új jogköre lesz. A következő hónaptól “a schengeni övezet egészére vonatkozó beutazási és németországi tartózkodási tilalmat rendelhetünk el azokkal szemben, akik nyilvánvalóan alaptalan kérelmet nyújtanak be” – mondta a BAMF vezetője.

Úgy vélte, gyakran az állami juttatások vonzzák a migránsokat. Szerbia déli részén például havi 150 euró az átlagkereset, míg Németországban a menedékkérők az ellátás mellett havi 143 euró költőpénzt kapnak. “Ha a családjukat is hozzák, akkor olyan juttatásra tehetnek szert, amelyet a származási országukban soha nem tudnának megszerezni” – idézte Manfred Schmidt interjúját a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című lap az online kiadásában.

Az albánok inkább dolgozni mennek

A FAZ beszámolója szerint a hatóság vezetője hozzátette, hogy mások, így a koszovói vagy az albán állampolgárok nem az állami juttatások, hanem a munkavállalás céljával kérnek menedékjogot Németországban.

A BAMF elnöke a Donaukuriernak nyilatkozva hangsúlyozta, hogy a szegénység és a németországi munkavállalási szándék a német jog alapján nem minősül a menekültstátus megadását lehetővé tévő tényezőnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik