Nagyvilág

Lengyelországban a menekülteken múlhat a választás

A lengyel szenátus elnöke szerint néhány ezer menekültet gond nélkül fogadhatnának, de sajnálatos módon a kérdés bekerült a választási kampány dimenziójába.  

Lengyelország számára nem jelentene semmiféle veszélyt, ha befogadna néhány ezer menekültet, ez ugyanis megfelelne az európai szolidaritás szellemének – fejtette ki a PAP hírügynökségnek adott csütörtöki interjújában Bogdan Borusewicz.

Nem jelent meg az ellenzék a tanácskozáson

A politikus egykor a Szolidaritás mozgalom aktív tagja volt, és  meglepetésének adott hangot amiatt, hogy lengyel politikusok a menekültek befogadása ellen foglalnak állást. Mint mondta, értetlenül áll az előtt is, hogy ellenzéki politikusok távol maradtak a lengyel miniszterelnök által az előző napon összehívott tanácskozásról.

Ewa Kopacz szerda este a politikai pártok vezetőivel megvitatta a menedékkérők tömeges érkezése miatt keletkezett válsághelyzetet. Ezen a találkozón azonban nem vett részt sem Jaroslaw Kaczynski, a Jog és Igazságosság (PiS), sem Leszek Miller, a Baloldali Demokratikus Szövetség (SLD) elnöke.

A kormányfő akkor sajnálattal állapította meg, hogy a két ellenzéki pártvezető nem jelent meg egy olyan tanácskozáson, amely Lengyelország egészét érintő problémát tűzött napirendjére. “Nem hinném, hogy az üres székek megoldást jelenthetnek Lengyelország problémáira” – mondta Ewa Kopacz.

Nem lehet bezárni a kapukat

Bogdan Borusewicz interjújában aggodalommal állapította meg, hogy a menekültkérdés politikai és választási versengés – Lengyelországban október 25-én parlamenti választásokat tartanak – eszközévé válik. Szerinte vitathatatlan, hogy a Szíriából, Irakból és Afrikából beözönlő menekültek előtt nem lehet bezárni a kapukat, és nem lehet belenyugodni abba, hogy azok az emberek szabad ég alatt, segítség nélkül töltsék az éjszakát.

A szenátusi elnök úgy látja: a lengyelek nem mondhatják azt, hogy ez a probléma nem érinti őket. Ez olyan lenne – tette hozzá – mintha egy orosz agresszió esetén például az olaszok azt mondanák: “Semmi közünk hozzá”.

“Nem sodorhatjuk veszélybe az európai szolidaritást” – szögezte le a politikus, aki szerint Európának a menekültkérdéssel kapcsolatos megosztottsága sokkal nagyobb veszélyt jelent Lengyelország számára, mintha szükség esetén néhány ezer menekültet befogadna. A szenátus elnöke úgy látja: egy csaknem 40 milliós nemzetnek semmiféle problémát nem jelenthet, hogy otthont adjon e menekülteknek. Szerinte azt sem lehet megérteni, hogy a lengyelek miért félnek a muzulmánok lengyelországi jelenlététől.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik