Nagyvilág

Sose derül ki talán, ki ölte meg Meredith-t

Az utóbbi évek legfelkapottabb nemzetközi gyilkossági ügyében az olasz nyomozókat támadta a bíróság, amely felmentette Amanda Knoxot brit diáktársa megölésének vádja alól. Egy csomó hasznos bizonyíték veszett kárba a nyomozati szakaszban a hanyagság miatt.

Nagyon durva nyomozati hibákat talált az olasz legfőbb fellebbviteli bíróság a 2007 óta három országot lázban tartó gyilkossági ügyben, Meredith Kercher halálának ügyében – írja a BBC. A bíróság még márciusban mentette fel a vádak alól az amerikai Amanda Knoxot és az olasz Raffaele Sollecitót, miután semmilyen biológiai bizonyíték nem volt rá, hogy részt vettek a brit lány megölésében.

Az akkor 21 éves Kerchert az albérletében késelték meg Perugiában, itt Knoxszal együtt laktak, ezért terelődött rá és akkori barátjára Sollecitóra a gyanú a kezdetektől. Első fokon be is börtönözték őket, aztán több rács mögött töltött év, felmentés és újratárgyalás után jött az idei felmentés. A bíróságnak most a törvények szerint meg kellett indokolnia a felmentést.

Az indoklás szerint a nemzetközivé vált, nagy sajtóérdeklődéssel kísért ügy a nyomozókat is befolyásolta. Több hibát követtek el, például megsemmisítették Know és Kercher számítógépeit, amik információkkal szolgálhattak volna. Ráadásul a bizonyítékok szennyeződtek, így nem volt világos, ki fogta a kést, amivel – az első hírek szerint szexjátékok közben – elvágták a brit lány torkát.

A kést egy egyszerű kartondobozban tárolták a nyomozók, ami nem szabályos és steril, ráadásul nem voltak rajta vérnyomok sem. Kercher leszakadt melltartókapcsán pedig lehetett volna DNS-nyom Sollecitótól, de 46 napig ott hevert a lakás padlóján, mivel nem gyűjtötték be a helyszínelők. Aztán munkások megtalálták, de koszos kesztyűvel adták kézről kézre, így ez se volt beszámítható bizonyíték.

Az ügyben amúgy az elefántcsontparti születésű Rudy Hermann Guedét 16 év börtönre ítélték. Ő azonban biztos, hogy nem egyedül vett részt a gyilkosságban, de talán sosem fog kiderülni, kik voltak a bűntársai.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik