Belföld

Egyre kevesebb nálunk az öngyilkosság, de még így is rengeteg Európa átlagához képest

Az Európai Unión belül Magyarországon, Litvániában, Szlovéniában és Lettországban a legmagasabb az öngyilkosságok aránya, 50 százalékkal az uniós átlag felett áll – írja összeállításában a Hirado.hu. A világon évente csaknem egymillióan dobják el maguktól az életet.

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének statisztikái szerint a legtöbb öngyilkosság alacsony és közepes jövedelmű országokban történik. A KSH adatai pedig arra mutatnak rá, hogy a legtöbb öngyilkosságot a szovjet utódállamokban követik el. A legfejlettebb országokban a fiatalkorúak öngyilkossági mutatói emelkednek meredeken: a 15-29 évesek körében ez a második leggyakoribb halálozási ok világszerte.

Korábbi tanulmányok arra mutattak rá, hogy a gazdasági körülmények, a stressz, a depresszió és az öngyilkosság között szoros összefüggés van. Görögországban az elmúlt években számottevően nőtt az öngyilkos esetek száma, a 2007-es 328-ról 2012-ben 508-ra emelkedett. Ennek ellenére más országokhoz hasonlítva alacsony az öngyilkossági ráta a válság sújtotta országban, bár ez részben a bejelentések elmaradásának is betudható.

Magyarországon viszont évente 2100-2400-an követnek el öngyilkosságot, pedig 1987 óta csökkenő tendenciát mutat ez az arányé. 2000 és 2013 közt 34 százalékkal csökkent az öngyilkosságok aránya.

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének akciótervében a tagállamok elkötelezték magukat arra, hogy 2013 és 2020 közt világszerte csökkentik az öngyilkosságok számát, 2020-ig tíz százalékos csökkentést tűztek ki, amit szakmai programok segítségével kívánnak elérni.

Figyelem! Ha Ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116-123 ingyenes, lelki elsősegély számot!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik