Nagyvilág

Egyesítenék a Mol-vezér és a horvát kormányfő pereit

Ivo Sanader pere újrakezdődött és ügyvédeinek nagy céljaik vannak. Első a bíró lecserélése, második Hernádi Zsolt bevonása.

Hétfőn újrakezdődött Ivo Sanader volt horvát kormányfő pere – írja az Mno.hu. A korábbi ítéletet a horvát alkotmánybíróság helyezte hatályon kívül, így a Zágráb megyei bíróság kezdheti előlről az egészet. Sanader ügyvédei azt kérték, mentsék fel Ivan Tuduric bírót, aki szerintük elfogult, mert egyszer már elítélte Sanadert. Fel is függesztették emiatt a tárgyalást.

Azt szeretné elérni a védői csapat, hogy a legfelsőbb bíróság mondja ki, hogy másnak kell ítélkeznie az új eljárásban általában. Ha nem sikerül, egészen az európai emberi jogi bíróságig mennek. A következő lépés az lenne, hogy Sanader ügyét egyesítik Hernádi Zsolt Mol-vezérigazgató perével, szerintük értelmetlen, hogy külön fut a két ügy.

Sanader ellen az egyik vád az, hogy 2008-ban vagy 2009-ben tízmillió euró kenőpénzt fogadott el Hernáditól az INA horvát olajcég irányítási jogaiért. A horvát hatóságoknak amúgy még nem sikerült bizonyítani a vesztegetést.

Mindenesetre a volt miniszterelnök nincs jó bőrben, az egy héttel ezelőtti hőhullámot a cellájában kellett elviselnie, ő pedig 62 éves – mondta Jadranka Slokovic ügyvéd. Védencét még 2012 őszén ítélte a bíróság nem jogerősen tíz év börtönre háborús nyerészkedés, hivatali visszaélés és vesztegetés miatt. Ezt a legfelsőbb bíróság tavaly jogerősen 8 és fél évre enyhítette. Sanader ellen két másik ügyben is folyik eljárás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik