Gazdaság

A kutyát sem érdekli a horvát gázterminál

földgáz - eon (Array)
földgáz - eon (Array)

Hajókon szállított cseppfolyós földgázt tennének partra, majd gáz halmazállapotban szállítanák tovább. Magyarországra is jutna, de a Mol bedobta a durcát, a horvát kormánynak meg alig van forrása a gigaprojektre.

Vért izzad a horvát kormány, hogy megépüljön Krkön a cseppfolyósgáz-terminál, de sok tényező akadályozza az építkezést – írja az Mno.hu. Az biztos a cikk szerint, hogy 2020 előtt nem építik meg az ún. LNG-terminált, ami ugye energiafüggetlenségi szempontból Magyarországnak is kapóra jönne. A fő gond, hogy a horvát kormány még EU-s támogatással se tudná kigazdálkodni a költségeket, a magánbefektetők pedig nem tolonganak a projektért.

A lapnak Hegedűs Miklós, a GKI Energiakutató Kft. ügyvezetője azt mondta, túlkínálat van jelenleg földgázból, ezért nem tolong senki sem a beruházásért. Erre rátesz a jelenlegi alacsony olajár hatása is, a vége pedig az, hogy a meglévő európai LNG-terminálok is csak 25 százalék körüli kapacitással üzemelnek.

 

A horvát kormány időközben kiemelt beruházássá nyilvánította a projektet, így felgyorsultak az engedélyadások. Invitálták a külföldi befektetőket is, akiknek december 15-ig kell benyújtaniuk a tényleges árajánlatokat. Márpedig sok tőkére lenne szükség, a beruházás forrásigénye 600-630 millió euró (185-200 milliárd forint) lehet, ennek felét az EU állná. A valóságban azonban a költségek a 300 milliárd forintnyi eurót is elérhetik. A végeredmény pedig egy olyan terminál lenne, amin a hajókon érkező cseppfolyós gázt légneművé alakítjáj, majd csöveken továbbítják.

A jövő év közepén mindenesetre nekivágnának az építkezésnek a horvátok, így három éven belül akár el is készülhetne. A végeredmény egy 4-6 milliárd köbméter gáz befogadására alkalmas létesítmény lenne, ebből 2,7 milliárd menne a horvátoknak, a többi Európának. A cikk szerint Amerika is érdekelt a megépülésben, mivel cseppfolyósított palagázát el tudná adni az európai piacon.

Szijjártó Péter külügyminiszter nemrég kijelentette, Magyarország érdekelt a cseppfolyósgáz-terminál megépülésében, segítene is, de a kijelentéstől függetlenül még nem látni, hogyan. Kézenfekvő lenne a Mol részvétele, de az INA körüli ügyek és a Hernádi Zsolt cégvezér elleni eljárás miatt a Mol nem menne most bele semmilyen ügyletbe Horvátországban, amíg a vitás ügyeket nem rendezik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik