Nagyvilág

Szétalázza Orbánt a nemzetközi média

orbán repülő (Array)
orbán repülő (Array)
Lengyelországban még akad egy-két keményvonalas konzervatív lap, ami védi a magyar menekültpolitikát, de a legtöbb szélsőségesen xenofóbnak írja le. Szírek is vallottak arról, milyen embertelenül bántak velük a magyar rendőrök.

Magyarország xenofób válasza címmel írt terjedelmes cikket “a második világháború óta legnagyobb menekültválságról” Eleni Tsakopoulos Kounalakis, az Egyesült Államok volt budapesti nagykövete a New York Timesban. Aggasztónak nevezte, “ahogyan és amiért a magyar kormány őrizetbe vette és zaklatta” a többségében Szíriából, de Afganisztánból és Észak-Afrikából is érkező menekülteket.

Kounalakis szerint figyelemre méltó, hogy Orbán Viktor milyen korán felkészült a menekültáradatra. A júniusban országszerte kitett óriásplakátok a volt nagykövet szerint nem a bevándorlóknak, hanem a magyaroknak szóltak, és azokkal megvetették az alapjait annak, hogy a magyar embereket beoltsák a menekültekkel érzett szimpátia ellen. Kounalakisnak a bécsi autópályán talált teherautóban meghalt 71 menekült fényképéről 440 ezer magyar zsidó világháborús haláltáborokba szállítása jutott eszébe.

Az amerikai lap a hétvégén egy másik cikkben azzal a múlt hét csütörtöki esettel is foglalkozott, amikor két nap után újra beengedték a menekülteket a Keleti pályaudvarra, ahol egy vonat várt rájuk. A lap szerint a szabadság ígéretével felcsaltak több száz, “fegyveres rendőrökkel” körülvett migránst a vonatra, hogy egy fogadóközpontba szállítsák őket.

Guardian: rettenetes Orbán

Európának szembe kell szállnia a “rettenetes Orbánnal” – írta hétfői vezércikkében a Guardian. A baloldali brit lap szerkesztőségi írása szerint “a kontinens többi részének szembe kell fordulnia ezzel a rothadt rezsimmel”. A lap szerint fontos a különbségtétel a magyar kormány kegyetlensége és Magyarország egésze között.

szökőmásodperc-2 (Array)
Orbán Viktor, amint épp megigazítja kifogástalan öltözetét

Azt is írták, hogy a miniszterelnök már egy ideje gondoskodik arról, hogy országának megítélése romoljon. Megtapossa a demokratikus alapelveket, fenyegeti az igazságszolgáltatás függetlenségét, nekimegy a sajtónak, folyamatosan provokálja az EU-intézményeket. A többi uniós fővárosnak már határozottan el kellett volna ítélnie ezeket a manővereket, de csendben maradtak, mintha az, ami Magyarországon történik, nem sokat számítana. A lap szerint a Magyarországról hallható idegengyűlölő narratívával frontálisan kell szembefordulni, még mielőtt a sovinizmus máshol is biztatást nyerne.

FT: a tekintélyes bolgár odacsap

A Financial Times brit lapban Simeon Gyankov egykori bolgár miniszterelnök-helyettes arról írt, hogy Orbán meglátta a gyengeséget a bevándorlási válságra adott európai válaszban, és azt saját hangjának a hallatására használja fel. “Európa késlekedett azoknak az intézkedéseknek a fontolóra vételével, amik a bevándorlók első hullámának kitett frontországok – Görögország és Olaszország, mellettük Bulgária, Magyarország és Spanyolország – megsegítését célozzák” – írja a szerző.

Gyankov felhívta a figyelmet arra, hogy a magyar miniszterelnök ezt ugyanúgy Európa gyengeségének a jeleként értelmezi, mint a görög pénzügyi válság kezelésének a kudarcát.

La Repubblica: Ferenc pápa kihívása

A La Repubblica olasz balközép újságnak Adam Michnik lengyel újságíró-politikus adott interjút. Michnik kijelentette, hogy a migránsokkal szembeni “elutasítás egoizmusa, aminek szélsőséges megnyilvánulása Orbán Magyarországán, de máshol is tapasztalható, Európa szégyene”. Szerinte “ami Budapesten történt, elárulja a kommunizmus elleni 1989-es forradalomból született ideálokat”. Az olasz napilap szerint Ferenc pápának a menekültek befogadását szorgalmazó felhívása “mintegy kihívás a befogadást ellenző európai politikusok felé, mint amilyen a magyar kormányfő”.

A lengyel média hajba kapott rajtunk

Határozott sajtóvisszhangot váltott ki Lengyelországban a NaTemat nevű liberális hírportálon közölt írás, amiben Wojciech Sadurski, a Varsói Egyetem professzora keresetlen szavakkal értékeli nemcsak a magyar kormány politikáját, hanem Magyarországot általában. A WSieci konzervatív hetilap hírportálja ezután több vitaírást közölt, többek között Grzegorz Górny szerkesztőtől, aki a Kádár-korszak lengyelellenes propagandájához hasonlítja az említett magyarellenes cikk hangnemét.

Večernji List: Magyarország rosszabb volt, mint az ISIS

A legolvasottabb horvát napilap, a Vecernji List “A magyar rendőrök rosszabbak, mint a terroristák” címmel közölt írást hétfőn. Hassan Haidar Diab újságíró, a lap munkatársa Ausztriában három menekültet is megszólaltat. Egy 25 éves szír férfi szerint a Iszlám Állam terroristái kíméletesebbek voltak a magyar rendőröknél.

menekültek az m1-esen

Egy másik szír azt állította, hogy amit Magyarországon átéltek, az “borzalom” volt, szavakkal leírhatatlan. Szerinte a magyarok egy román határ melletti börtönbe zárták őket, három napig nem kaptak enni, ha valamit kérni mertek, gumibotokkal ütötték őket és hozzányúltak asszonyaikhoz. Egy harmadik, magát szír menekültnek valló férfi arról számolt be, hogy a rendőrök megpofozták és leköpték őket.

El País: kifulladóban a magyar gazdaság

“Kifullad az Orbanomics” címmel közölt írást a magyar gazdaságról internetes oldalán az El País spanyol balliberális napilap. A cikk szerzője hivatkozik arra, a gazdasági növekedés idén a második negyedévben 2,7 százalék volt, ami elmarad a tervezett 3,2 százaléktól. A szerző szerint az egyedi gazdasági modell ártott a külföldi befektetéseknek, és úgy látja, a bankadó, ami kedvezőnek bizonyult a költségvetési hiány csökkentésére, most a kormány ellen fordult.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik