Közélet

Guardian: Orbán, a rettenetes

Ezzel a címmel közölt véleménycikket a Guardian Orbán Viktorról. A lap szerint az, ahogy az Orbán-kormány a menekültekkel bánik, nemcsak a humanitárius megítélésünket fogja rontani, de a komplett nemzetet is megalázhatja. A lap egyébként egy kicsit elfogultan ír a menekültek kezeléséről. Azzal kezdik, hogy a menekülteknek azt hazudják, hogy nyugatra viszik őket, majd a gyűjtőpontokra indulnak velük. Ilyen előfordult, de nem érdemes ezt általánosságként kezelni.

Arról is írnak, hogy a rendőrök alig várják, hogy legázsprézhessék a menekülteket, miközben, ha volt is hasonló balhé, a rendőrség többnyire teljesen korrekten végzi a dolgát a menekültekkel kapcsolatban.

A Guardian szerint a kormány kegyetlensége miatt nem szabad egész Magyarországot leírni, mert sok önkéntes nagyon segített a menekülteknek. De ők is beszívták a Gyurcsány-trükköt, és megemlítik, hogy a volt miniszterelnök menekültek tucatjait fogadta be az otthonába.

Ezután hosszú Orbán-gyalázás jön. Leírják, hogy központosította a hatalmat, lábbal tiporja a demokráciát, nekitámadt a sajtónak és magához kötötte az igazságszolgáltatást. Ráadásul még Vlagyimir Putyinnal is kokettált.

A lap szerint eddig ezeket tűrte az unió, de a menekültválság a felszínre hozta az Orbán-problémát, ami egyre csak romlik. Orbánnak ugyan Kelet-Európában vannak támogatói, de nem szabad tűrni, hogy ezt tegye, nyilvánosan el kell tőle határolódni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik