Nagyvilág

Ukrán válság: őrizetbe vették a gránátdobó tüntetőt

Őrizetbe vették azt a tüntetőt, aki a gránátot dobott hétfőn a kijevi parlamentet védő rendőrökre és nemzeti gárdistákra, Arszen Avakov ukrán belügyminiszter. A robbanás következtében egy ember meghalt.

A belügyi tárca vezetője azt mondta, hogy a gyanúsított, Ihor Humenyuk beismerte a tettét. A férfi a nacionalista Szabadság (Szvoboda) párt Szics nevű önkéntes alakulatához tartozik, és a hadműveleti övezetből érkezett Kijevbe. Jelenleg szabadságon van. A rendőrök még egy gránátot találtak nála, valamint a vásárlási csekket mindkét gránátról – közölte a belügyminiszter. Avakov elmondta, hogy a hatóságok összesen mintegy 30 személyt vettek őrizetbe.

Mihajlo Raduckij, a kijevi városi adminisztráció helyettes vezetője közben arról tájékoztatott, hogy az összecsapás összesen 56 sérültjét – 54 nemzeti gárdistát, valamint a sajtó két képviselőjét, az ukrán 1+1 televízió operatőrét és egy francia újságírót – szállították kórházba. A sérültek közül három állapota súlyos. Raduckij megerősítette, hogy egy sérült műtét közben vesztette életét.

Korábban az ukrán belügyminiszter azt közölte, hogy a nemzeti gárda egy 24 éves tagjának a szívét találta el egy repesz, és ebbe a sérülésbe halt bele. Mindkét tisztségviselő cáfolta azt a korábban felröppent hírt, miszerint a nemzeti gárdistának lövés okozta a halálát. Raduckij, a kijevi városi adminisztráció második embere azt is leszögezte, hogy lőtt sebe egy kórházba szállított sebesültnek sem volt.

 MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko

Avakov belügyminiszter viszont délutáni sajtótájékoztatóján összesen 122 sérültről beszélt, akik közül többüknek az állapota súlyos, egy ember kómában van. “Tizenketten fekszenek a védelmi minisztérium egyik kórházának műtőágyain, hét sérültet belügyminisztériumi kórházakban operálnak” – közölte. Avakov úgy tudja, hogy két francia tévés újságíró sérült meg a radikális tüntetők és a rendvédelmiek összecsapásában az ukrán parlament előtt. 

A kijevi fővárosi rendőrkapitányság közleményt adott ki, miszerint a rend délután négy óra tájban helyreállt a parlament épületénél. Ennek ellenére a kerület vezetése azt tanácsolta a kijevieknek és az ukrán fővárosba látogatóknak, hogy egyelőre kerüljék el a belvárost.

A radikális ukrán pártok tüntetői és a parlamentet védő erők közötti összecsapás azután tört ki, hogy az ukrán törvényhozás első olvasásban jóváhagyta Petro Porosenko államfőnek az alkotmány módosítására tett javaslatát, amely  nagyobb önrendelkezést biztosít a helyi közösségeknek. A decentralizációs célú alkotmánymódosítás a februárban megkötött minszki megállapodás egyik feltétele volt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik