Nagyvilág

Megszólalt az Iszlám Állam egyik legveszélyesebb gyilkosa

Abdullah csak egyszer érzett bűntudatot, amikor egy tanítványa nők és gyerekek mellett robbantotta fel magát. Másnapra nyugodt lett, tudta, hogy folytatnia kell.

“Mindent, amit tettem, a hitem miatt tettem. Nem akarok megbánásról, vagy a családomról beszélni.”

Ezzel a mondattal zárta a Guardiannak adott interjúját Irak egyik legveszélyesebb rabja. Abu Abdullahot az Iszlám Állam tagjai csak úgy ismerték, mint a Tervezőt. Ő volt az az ember, aki kiképezte, majd kiküldte az öngyilkos merénylőket. Több mint száz ember, gyerekek és nők haláláért felelős.

Most a város szélén tartják fogva Bagdadban, szigorú őrizet alatt. A Guardian bejutott hozzá, de három hónapig kellett győzködniük az iraki kormányt, hogy ezt megtehessék. Abdullah nem egyezett bele az interjúba, de azt is elmondta, hogy senki nem befolyásolja, mit mondjon. Aztán beszélni kezdett.

Fejbelőtték

Az eredeti neve Ibrahim Ammar Ali al-Khazali. A szomszédai csak tiszteletteljes, udvarias, visszahúzódó férfiként ismerték. 2007-ben fejbelőtték, a sebek még most is tisztán látszanak. Ezen kívül nem tűnik sérültnek, a riporter szerint egészen jó húsban van. Kicsit lassan mozog, még akkor is, ha figyelembe vesszük a nehéz láncokat, amik lógnak rajta.

Ennek ellenére összehúzódik, amikor közel lép hozzá egy őr. Az iraki börtönöket már többször elítélték a humanitárius szervezetek, az Iszlám Állam katonáival sem lesznek kíméletesek.

Abdullah 2004 óta tagja az Iszlám Államnak, vagy valamelyik elődjének. Pedig a származása különleges. Síita muszlim volt, majd később szunnita lett, megtagadva az iszlám másik ágát. Így jutott közelebb a szintén szunnita terrorszevezethez. Az őrök szerint hiába tűnik nagyon vallásosnak, annyira azért nem az. Amikor elfogták, azonnal beszélni kezdett, pedig atöbbi harcos meg is támadta a börtönben.

Segített felvenni az övet

Csak az ő, valamint korábbi felettese elfogásával rengeteg olyan harcost sikerült elfogni, akik támogatták az Iszlám Államot. Abdullah egy darabig Bagdad emirje is volt, már amennyiben ez jelent bármit is, hiszen az Iszlám Állam itt sosem volt igazán erős.

“Bejöttek a fészerembe, akkor látta rajtuk, készen állnak-e. Leültünk, olvastuk a Koránt és imádkoztunk. Azután odavittem őket a helyre, ahol robbantaniuk kellett. Segítettem felvenni és elrejteni a robbanószerrel teli övet.” 

Mondta a férfi a módszerekről.

“Egy iszlám kalifátusban akarok élni, ahol a sária a törvény. Az Iszlám Állam céljai az én céljaim is.”

Kifogásokat egyébként nem keres, azt mondja, eddig körülbelül 15 öngyilkos merénylőt küldött robbantani. A halottak nagy része szerinte megérdemelte a halált, a néhány ártatlant pedig be fogja fogadni az Isten. Csak egyszer érzett bűntudatot, amikor az egyik tanítványa nők és gyerekek előtt robbantotta fel magát. De másnap rájött, hogy a tartania kell magát az ideológiájához és folytatnia kell.

Arra, hogy mi az üzenete a Nyugatnak, csak annyit mondott, a Kalifátus a valóság, az Iszlám még csak most fog jönni. Amit az Iszlám Állam létrehozott, nem lehet lerombolni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik