Nagyvilág

A menekültek megunták a lehúzást: nagyobb csoportokba szerveződnek

A menekülteknek elegük lett abból, hogy kis csoportokban haladva kirabolják őket. Okostelefonjaikkal informálódnak, nagyobb csapatokban haladnak - írta meg hétfői számában a Népszabadság.

A Népszabadság cikke szerint a stratégiaváltás első jele az volt, mikor tíz napja mintegy kétezer Görögország felől érkező menekült elsöpörte a feltaróztatásukra kivezényelt macedón rendőrsorfalat. Bár Macedóniában kihirdették a rendkívüli állapotot, hadseregük sem tudta útjátb állni a menekültek sokaságát.

A lapnak egy névtelenséget kérő katonai szakértő úgy nyilatkozott: amennyiben a katonák nem kapnak tűzparancsot, a maximum amit egy többezer fős elszánt tömeggel szemben tehetnek, az a félreállás. “Tűzparancsot pedig európai politikus nem ad ki tömegre” – tette hozzá a szakértő. 

Mind többen – több százasn, olykor több ezren – tartanak Európa felé, a nagyobb csoportok létrejöttét az is indokolta, hogy a kisebb csoportokban közlekedő menekülteket gyakran kifosztották. A modern kor migránsai okostelefonjaikra töltik le az előttük álló ország térképét és arról is tájékozódnak a pár nappal előttük haladóktól, hogy mi fogadja őket. A menekültek állítólag annyira eredményesen üzemeltetik az információs hálózatot, hogy gyakran a magyar rendőrök előtt járnak.

A menekülteknél azért van több készpénz, mert az embercsempészetben ritkán van vonaljegy, általában országonként kell elszámolniuk a csempészekkel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik