Nagyvilág
Greek Prime Minister Alexis Tsipras addresses a session at the  Greek parliament prior the vote in Athens early on July 23, 2015. Prime Minister Alexis Tsipras faced a new test of his authority in parliament on July 22, where MPs were to vote on a second batch of reforms to help unlock a bailout for Greece's stricken economy. The embattled premier last week faced a revolt by a fifth of the lawmakers in his radical-left Syriza party over changes to taxes, pensions and labour rules demanded by EU-IMF creditors. AFP PHOTO  / LOUISA GOULIAMAKI

Női miniszterelnöke lehet Görögországnak

24.hu
24.hu

2015. 08. 26. 20:47

Az athéni államfői hivatalból kiszivárgott, hogy a várhatóan a görög Legfelső Bíróság bírája lesz az ügyvivő miniszterelnök.

Korábban a témában:

Prokopisz Pavlopulosz köztársasági elnök várhatóan pénteken ügyvivő miniszterelnököt nevez ki, méghozzá Vassziliki Tanu, a görög Legfelső Bíróság bírája személyében: ő lenne az első nő a görög kormányfői poszton.

Emellett a név nélkül nyilatkozó elnöki hivatali forrás szerint szintén pénteken jelenti be az államfő, hogy szeptember 20-ra írja majd ki az előre hozott parlamenti választásokat.

Gyors válasz kell

“Az államfő azt szeretné, ha a folyamat minél gyorsabban végbemenne és a lehető leghamarabb lezajlanának a választások” – mondta az illetékes. A görög politikai válság közepette ugyanis eredménytelennek bizonyultak a kormánykoalíciós tárgyalások az ország gazdasági válsága miatt erősen megosztott görög pártok között.

Alekszisz Ciprasz baloldali görög miniszterelnök a múlt csütörtök este bejelentette lemondását, és előre hozott választások kiírását sürgette.

Ezt követően az államfő megbízása alapján Vangelisz Meimarakisznak, az első számú görög ellenzéki párt, a konzervatív Új Demokrácia elnökének 3 napja volt arra, hogy koalíciós partnert találjon a kormányalakításra. Miután ez nem sikerült, Meimarakisz hétfőn visszaadta a kormányalakítási megbízatást a görög államfőnek.

Nem várható megegyezés

Az alkotmányos előírások alapján Prokopisz Pavlopulosz köztársasági elnöknek ezután a harmadik legerősebb parlamenti pártot kellett felkérnie a kormányalakításra. Ez a Ciprasz vezette Sziriza pártból kivált és a Panajótisz Lafanazanisz volt energiaügyi miniszter irányítása alatt álló új tömörülés, a Népi Egység (LAE).

Szakértők szerint a LAE sem tud majd megegyezni a többi párttal, így pénteken az alkotmány értelmében átmeneti kormány veheti át az ország irányítását. Ezt az ország egyik legmagasabb rangú bírája vezetheti majd az új választásokig, s ezt követően az új kormány megalakításáig.

A görög alkotmány értelmében új választásokat legkorábban 21 nappal az átmeneti kormány felállítását követően lehet tartani, de legkésőbb 30 napon belül mindenképpen meg kell azokat rendezni.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.