Nagyvilág

Menekültek mellett gyulladt fel a tornacsarnok Németországban

Délután tűz ütött ki egy berlini tornacsarnokban, amely mellett több száz menedékkélő él, míg korábban több támadás és szándékos gyújtogatás is történt.

Szerdán délután tűz ütött ki Berlinben egy korábbi ideggyógyászati klinika területén egy rossz állapotban lévő tornacsarnokban. A telken álló épületekben 900 menedékkérő él. A csarnokban nem akartak menedékkérőket elhelyezni, és meglehet, hogy a tűznek nincs köze a menekültválsághoz.

Nem lehet kizárni a szándékosságot

A városvezetés és a tornacsarnok üzemeltetője szerint “nem lehet kizárni a szándékos gyújtogatást, de valószínűbbnek tűnik, hogy valami más okozta a tüzet” – nyilatkozott az RBB regionális közszolgálati médiatársaságnak Mario Czaja, a tartományi rangú főváros kormányának (szenátus) szociális ügyekért felelős tagja (szenátora).

Németországban számos gyújtogatás történt az utóbbi hónapokban menedékkérők elhelyezésére előkészített, még lakatlan ingatlanokban, nyilvánvalóan azzal a szándékkal, hogy az önkormányzat ne tudjon menedékkérőket költöztetni az adott környékre.

Kedden a Berlin melletti, Brandenburg tartományi Nauenben égett le egy sportcsarnok, ahol a héten 130 menedékkérőt akartak elhelyezni. Szerdán a brandenburgi belügyminisztérium közölte, hogy a szakértői vizsgálat megállapítása alapján szándékos gyújtogatás történt, és az indíték minden bizonnyal az idegenellenesség.

20 centis késsel mentek a részegek a menekültek közé

Szerdára virradóra a Mecklenburg-Elő-Pomeránia tartományi Parchimban két férfi behatolt egy menedékkérőket befogadó állomás területére, egyikük egy 20,5 centiméteres pengéjű késsel a kezében. A rendőrség közleménye szerint az állomás lakói riasztották a biztonsági őröket, mire a két férfi elmenekült. A rendőrség előállította őket, mindketten részegek voltak. Rendbontás és a fegyvertartásról szóló törvény megsértése miatt indult ellenük eljárás.

A szászországi Lipcsében egy maszkot viselő ismeretlen férfi megpróbált felgyújtani egy épületet, amelyet menedékkérők befogadására készítettek elő. Az eset szemtanúi azonnal riasztották a tűzoltókat, így nagyobb kár nem keletkezett.

Ugyancsak Lipcsében egy menekültszálláson összeverekedett egy szíriai és egy marokkói csoport. Egy ember megsebesült. Az összetűzés oka egyelőre ismeretlen. A hatóságok öt ember ellen indítottak eljárást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik