Nagyvilág

A dél-koreai hadseregnél feloldották a legmagasabb fokú harckészültséget

Csökkentette szerdán a harckészültség szintjét a dél-koreai hadsereg, amelyet a két Korea közötti viszony kiéleződése miatt helyeztek a múlt héten riadóztattak a legmagasabb szintre

Katonai források szerdán arról tájékoztattak, hogy már nincs legmagasabb fokú harckészültség a határ mentén állomásozó katonai alakulatoknál, de a megszokottnál nagyobb készültséget egyelőre fenntartják. A dél-koreai védelmi minisztérium kedden közölte, hogy a minapi kétoldalú megállapodással összhangban leállította az Észak-Koreába irányuló propagandatartalmú műsorszórást, de esetleges provokációk esetére egyelőre készültségben tartja hadseregét.

Szöuli források szerdán közölték, hogy Phenjan már feloldotta a katonaságnál bevezetett “kváziháborús” állapotot. A múlt héten tüzelésre kész állapotba hozott, “arcvonalban” lévő észak-koreai tüzérségnél is helyreállt a korábbi állapot. Visszakapták a múlt heti válság előtt viselt kézifegyvereiket a határon fekvő Panmindzsonban járőröző észak-koreai katonák, akik a viszály kirobbanása után komolyabb fegyvereket kaptak.

A Koreai-félszigeten azután éleződött ki a feszültség, hogy a dél-koreai hadsereg Észak-Korea felé kilőtt tüzérségi sorozatokkal válaszolt a múlt csütörtökön arra, hogy a területén egy feltételezhetően északról kilőtt lövedék csapódott be a phenjani rezsim elleni propagandát harsogó hangszóróinak irányában. A két Korea határán húzódó demilitarizált övezetben az előző héten felrobbant egy akna és súlyosan megsebesített két dél-koreai katonát. Ez az eset késztette Szöult arra, hogy tizenegy év után újraindítsa a határon túlra irányuló, propagandatartalmú műsorszórást.

Phenjan a múlt csütörtökön ultimátumot adott Szöulnak, hogy amennyiben 48 órán belül nem hagy fel a propagandával, helyi idő szerint szombaton délután öt óráig, katonai lépéseket fog tenni. Időközben kétoldalú tárgyalások kezdődtek, és a hétfőn véget ért, maratoni hosszúságú, 43 órás egyeztetéseken a két ország képviselői a feszültség enyhítését célzó lépések megtételében állapodtak meg. Phenjan sajnálkozását fejezte ki a dél-koreai katonák megsebesülése miatt, Szöul pedig ígéretet tett arra, hogy felhagy a phenjani rezsim ellen irányuló propagandatartalmú műsorszórással.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik