Nagyvilág

Terrortámadásokra készül Franciaország

lövöldözés a francia vonaton (Array)
lövöldözés a francia vonaton (Array)

Az Amszterdam-Párizs szuperexpressz elleni merénylet bizonyítja, hogy "további támadásokra kell felkészülni és védekeznünk kell" - mondta Francois Hollande francia államfő.

“Továbbra is ki vagyunk téve (a terrorizmusnak) és a pénteki támadás szörnyű vérengzéssel végződhetett volna az utasok, mégpedig az amerikai katonák bátorsága nélkül” – emlékeztetett Hollande a hivatalában tartott nagyköveti értekezleten. Az Amszterdam és Párizs között, több száz kilométeres sebességgel közlekedő expresszvonaton pénteken Belgium területén történt lövöldözés.

“A biztonságunk mindenekelőtt a határainkon belül dől el, ezért született döntés a Sentinelle (Őrszem) hadműveletről”, amelynek keretében mintegy 10 ezer katonát rendeltek ki a januári párizsi, 17 áldozatot követelő iszlamista merényletsorozatot követően a rendőrség megerősítésére, de “a határainkon kívül is” – hangsúlyozta az elnök.

Hollande szerint jelenleg “az Iszlám Állam (dzsihadista szervezet) jelenti a legnagyobb veszélyt. Ez a szervezet hatalmas területet vont az ellenőrzése alá, ahol jelentős, mindenféle kereskedelemről származó bevételekkel bír, a világon mindenhol érdekeltségekkel rendelkezik. Ez a szervezet azért soroz be, képez és nevel, hogy egyre nagyobb méretekben öljön” – fogalmazott a köztársasági elnök.

“A terrorizmussal szemben muszáj erőt alkalmazni” – hívta fel a figyelmet Hollande, aki az Iszlám Államon kívül a Boko Haram nevű nigériai iszlamista terrorszervezetet is megemlítette, amely szerinte óriási veszélyt jelent Afrikában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik