Nagyvilág

Francia terrorvonat: megszólaltak a lövöldöző megfékezői

lövöldözés a francia vonaton (Array)
lövöldözés a francia vonaton (Array)

Francois Hollande államfő ma fogadja az Elysée-palotában azokat az utasokat, akik megakadályozták, hogy az Amszterdamból Párizsba tartó gyorsvonaton lövöldöző iszlamista szélsőséges halálos áldozatot követelő merényletet hajtson végre.

A 26 éves marokkói Ajjúb al-Kazzáni tagadja a terrorvádakat, és azt is, hogy elsütötte volna a fegyverét a Thalys, Amszterdam és Párizs között közlekedő vonaton – mondta Sophie David, a hivatalból kirendelt ügyvéd a BFM francia tévécsatornának adott interjújában. Korábban megírtuk, ügyfele megdöbbent, amikor megtudta, hogy többen megsebesültek, és azt mondta, hogy “nem történt semmi”, “nem volt lövöldözés”, “a Kalasnyikov gépkarabély nem működött”, “őt pedig azonnal legyűrték”.

Spencer Stone, szolgálaton kívüli amerikai katona a BBC-nek nyilatkozva elmondta, mély álomból ébredt fel a vonaton akkor, amikor látta az AK-47-es gépkarabélyt. „Láttam, hogy először nem sikerült rendesen betáraznia, majd babrál vele. Alek (a társa, Alek Skarlatos) ekkor megütötte a vállam és azt mondta, gyerünk. Ekkor rátámadtunk és letepertük.”

Jane Hartley, az Egyesült Államok francia nagykövete, valamint az amerikai Spencer Stone, Anthony Sadler és Alek Skarlatos Kép: MTI/AP/Francois Mori

Anthony Sadler, aki szintén a terrorista megállítói között volt, azt mondta, „ha Spencer nem állítja meg marokkói Ajjúb al-Kazzánit, minden bizonnyal többünkkel végzett volna.” Később Stone elmondta, két ujját a férfi nyaki artériái között található mélyedésbe szorította, így tudta ártalmatlanná tenni.

Chris Norman, egy angol IT-szakember is segített leteperni a férfit, csak annyit mondott, ha az „amerikaiak nincsenek, minden bizonnyal mindnyájunkkal végez.”

A gépkarabéllyal, automata pisztollyal és késsel felfegyverkezett támadó, aki a hatóságok szerint kapcsolatban állt a radikális iszlám mozgalommal, azt állította, hogy a fegyvereket egy bőröndben találta egy brüsszeli parkban, ahol gyakran töltötte az éjszakát más hajléktalanokkal.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik