Nagyvilág

Ragadós a magyar példa: Észtország kerítéssel zárja le orosz határát

Észtország az illegális bevándorlás megfékezésére két és fél méter magas szögesdrótkerítést épít Oroszországgal közös határán, közölték észt tisztségviselők.

A tervek szerint az Észtország és Oroszország közötti határ egyharmadát zárják le, ez 106-108 kilométeres szakaszt jelent. A kerítés az ország délkeleti határának biztosítását szolgálja, attól északabbra a határvonal többnyire vízfelületen húzódik. Az Európába tartó menekültek egyre nagyobb számban Oroszországon keresztül igyekeznek elérni a határok nélküli schengeni övezetet.

A Barents Observer című hírportál múlt heti jelentése szerint a norvég rendőrség már lépéseket fontolgat annak érdekében, hogy gátat vessen az illegális határátlépéseknek az Oroszországgal közös, többé-kevésbé szárazföldi határán. A Norvégia és Oroszország közötti egyetlen határátkelőnél idén eddig 131 menekültet regisztráltak.

Az illegális migránsok többsége szíriai származású – derült ki a norvég határőrség közleményéből. Közülük sokan stopposként – gyanútlan turistákhoz csatlakozva – kelnek át a határon – mondta egy rendőrségi szóvivő.

A schengeni övezet országai közül Finnországnak van a leghosszabb – mintegy 1500 kilométeres – közös határa Oroszországgal. Ennek a határszakasznak a biztosítása még a szovjet időkből maradt fenn, és Finnország idáig nem jelezte, hogy nőtt volna az illegális határátlépések száma.

Ajánlott videó