Nagyvilág

A magyar kerítés csak egy értelmetlen PR-fogás

határzár vonat (Array)
határzár vonat (Array)

A brit Guardian szerint véleménycikkben elemzi a magyar határzárat, szerintük az egész nem más, mint egy „értelmetlen PR-fogás.”

A lap szerint az ilyen rövidtávú intézkedés, mint például ez a magyar kerítés, nem fogják megoldani Európa menekültproblémáját, az ide érkezők egyszerűen keresnek majd egy másik utat. A szerző szerint a magyarok nem csinálták mást, mint követték a spanyol és a bolgár példát, amikor a kerítésépítés mellett döntöttek.

Patrick Kingsley szerint hiába minden, ugyanis ezekben az esetekben hamar megtalálják a menekültek a kerülőutat, „a kerítés inkább mentális torlaszt jelent, mint fizikai akadályt.”

A Guardian szerint a magyar kerítés csak azt az illúziót kelti, hogy a kormány csinál valamit, ekkora bevándorlási hullámot nem állít meg egy fal vagy egy kerítés. Ha a határzár teljes hosszában megépül, a menekülteket Horvátország felé terelik, de nem fordulnak vissza. „A kerítés csak a magyar közvéleménynek szól, egyszerű PR-fogás a kormány részéről.”

Ugyanígy hiábavaló a tervezett kerítés Calaisnál is, állítja a szerző, az sem állítja majd meg a menekülteket. A számok mindenestre őt igazolják eddig, hétfőn negyvenhárom csoportban 1930 illegális bevándorlóval, köztük 309 gyermekkel szemben intézkedtek a rendőrök a polgárőrökkel együttműködve Csongrád megye déli részén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik