Nagyvilág

Páncélosokkal erősít Bulgária a menekültek ellen

A határrendőrség megerősítésére harci járműveket vezényeltek négy bolgár-macedón határátkelőhöz. Nagyobb migránshullám esetére.

“A jelenlegi szakaszban csak megelőzés céljából erősítjük meg a határ őrizetét” – jelentette ki a BNR közszolgálati rádiónak Nikolaj Karaivanov, a védelmi minisztérium egyik műveleti illetékese. Egyelőre 25 katonát és néhány páncélozott harcjárművet küldtek a bolgár-macedón határ átkelőhelyeire, de “a számuk növelhető, ha a helyzet súlyosabbá válik” – mondta. Bojko Boriszov kormányfő szombaton már bejelentette, hogy Bulgária helikopterekkel is megerősíti a határvédelmet.

Az országot eddig megkímélte a Görögország felől Macedónián át áramló migrációs hullám. “Úgy véljük, hogy (egy ilyen hullámnak) a kockázata viszonylag csekély, mivel Bulgária – ellentétben Görögországgal, Macedóniával és Szerbiával – betartja a menekültek regisztrációjának eljárási szabályait” – jelentette ki kedden Rumjana Bacsvarova belügyminiszter a Nova televíziónak. A tárcavezető megerősítette ugyanakkor, hogy Németországból várhatóan 4500 bevándorlót toloncolnak vissza Bulgáriába.

Bulgária az év eleje óta 15 ezer illegális bevándorlót fogadott, főleg Törökország felől érkező szíriaiakat. A bolgár hatóságok őrizetbe veszik a migránsokat, és több hónapra menekülttáborokban helyezik őket el, amíg ügyüket rendezik, legjobb esetben megengedve számukra, hogy továbbutazzanak Bulgáriából.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik