Nagyvilág

Már háromezer menekültet mentettek ki a Földközi-tengerről

És az olasz mentőakció még nem ért véget.

Nagyszabású akció kezdődött szombaton az olasz partok közelében a tengeren bajba jutott illegális bevándorlók kimentése érdekében. Az olasz parti őrség és a tengerészet mintegy háromezer menekültet kimentett, a drámai mentőakció azonban még nem ért véget.

A parti őrség közlése szerint a hatóságok azután kezdtek a menekültek kimenekítésébe, hogy huszonkét, a tengeren sodródó hajóról SOS-jelzéseket fogtak.

A menekülteket szállító hajók Líbiából indultak útnak. A parti őrség délelőtt azt jelentette, hogy a felfújható csónakokon, illetve kisméretű halászhajók fedélzetén becslések szerint két-háromezer ember tartózkodik. A hatóságok szerint valamennyi hajó zsúfolásig volt menekültekkel.

A mentésben az olasz parti őrség és a tengerészet legalább hét hajója, továbbá a norvég tengerészet egyik hajója vesz részt. Olasz hírforrások szerint estig több mint háromezer menekültet sikerült biztonságba helyezni.

Ezzel egy időben az olasz rendőrség bejelentette, hogy őrizetbe vettek több egyiptomi állampolgárt, akiket embercsempészettel vádolnak. A vád szerint a hat egyiptomi több tucat menekültet egy halászhajó rakterébe zárt be, és csak nagyobb pénzösszeg kifizetése után engedték ki őket.

A 24 és 42 év közötti embercsempészek Egyiptomból indultak útnak a hét elején, több mint négyszáz bevándorlóval egy hajó fedélzetén. A migránsoktól fejenként több mint 1700 eurót (mintegy félmillió forintot) követeltek azért, hogy eljuttassák őket Olaszországba.

A hírügynökségek emlékeztettek arra, hogy szinte naponta több száz ember igyekszik ily módon Afrikából Európába jutni. Eközben – mint azt az elmúlt hónapok bizonyították – több súlyos katasztrófa történt.

Becslések szerint ebben az évben eddig mintegy kétezer-ötszáz menekült vesztette életét a rendkívül veszélyes tengeri átkelés során.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik