Nagyvilág

Több mint ezer menekültet mentettek a Földközi-tengeren

Menekültek (Array)
Menekültek (Array)

Becslések szerint ebben az évben eddig mintegy 2500 menekült vesztette életét a rendkívül veszélyes tengeri átkelés során.

Nagyszabású akció kezdődött szombaton az olasz partok közelében a tengeren bajba jutott menekültek kimentése érdekében. A drámai mentőakció során az olasz parti őrség és a tengerészet több mint 1200 menekültet kimentett, több százan azonban még szombaton este is a Földközi-tengeren hánykódó hajókon tartózkodtak.

A parti őrség korábbi közlése szerint a hatóságok mintegy 2000-3000 menekült kimenekítésébe kezdtek, miután 18, a tengeren veszteglő hajóról SOS-jelzéseket fogtak.

A menekülteket szállító hajók Líbiából indultak útnak. A parti őrség délelőtt azt jelentette, hogy a 14 felfújható csónakon, illetve 4 kisméretű halászhajó fedélzetén becslések szerint 2000-3000 ember tartózkodik. A pontos szám azonban nem ismert. A hatóságok szerint valamennyi hajó zsúfolásig volt menekültekkel.

A mentésben az olasz parti őrség és a tengerészet legalább hét hajója, továbbá a norvég tengerészet egyik hajója vesz részt. Olasz hírforrások szerint estig több mint 1200 menekültet sikerült biztonságba helyezni. Az akció folytatódott.

Ezzel egy időben az olasz rendőrség bejelentette, hogy őrizetbe vettek több egyiptomi állampolgárt, akiket embercsempészettel vádolnak. A vád szerint a hat egyiptomi több tucat menekültet egy halászhajó rakterébe zárt be, és csak nagyobb pénzösszeg kifizetése után engedték ki őket.

A 24 és 42 év közötti embercsempészek Egyiptomból indultak útnak a hét elején, több mint négyszáz bevándorlóval egy hajó fedélzetén. A migránsoktól fejenként több mint 1700 eurót (mintegy félmillió forintot) követeltek azért, hogy eljuttassák őket Olaszországba.

A hírügynökségek emlékeztettek arra, hogy szinte naponta több száz ember igyekszik ily módon Afrikából Európába jutni.  közben – mint azt az elmúlt hónapok bizonyították – több súlyos katasztrófa történt. Becslések szerint ebben az évben eddig mintegy 2500 menekült vesztette életét a rendkívül veszélyes tengeri átkelés során.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik