Nagyvilág

Lemondott a PFSZ vezetéséről Mahmúd Abbász

Mahmúd Abbász (Array)
Mahmúd Abbász (Array)

A lépés kikényszeríti a legmagasabb rangú palesztin vezető testület újraválasztását, és a Palesztin Nemzeti Tanács összehívását, amely közel húsz éve nem ülésezett.

Lemondott a Palesztinai Felszabadítási Szervezet (PFSZ) végrehajtó bizottságának az éléről Mahmúd Abbász palesztin elnök és a 18 fős vezetőség tagjainak több mint a fele szombaton – jelentette be a politikus egyik munkatársa. A lemondás nem érinti, hogy Abbász továbbra is a Palesztin Hatóság elnöke.

A lépés mindazonáltal kikényszeríti a legmagasabb rangú palesztin vezető testület újraválasztását, és a Palesztin Nemzeti Tanács (a PFSZ parlamentje) összehívását, amely közel húsz éve nem ülésezett. Abbász kérte, hogy a parlament egy hónapon belül üljön össze, és válassza meg az új végrehajtó bizottságot – mondta Vaszel Abu Juszef.

A végrehajtó bizottság az egyetlen testület, amely jogosult kötelező érvényű döntéseket hozni a palesztin lakosság számára a megszállt területeken és a diaszpórában egyaránt. Rá tartozik a jelenleg szünetelő béketárgyalások lefolytatása is Izraellel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik