Nagyvilág

Izrael, az Iszlám Állam és a Hezbollah tépheti hamarosan egymást

golan-fennsik(960x640).jpg (Array)
golan-fennsik(960x640).jpg (Array)

Elég nagy csetepaté van készülében az izraeli-szír határon, a Golán-fennsíkon. Hamarosan az izraeli haderő, a síita Hezbollah és az Iszlám Állam is egymás torkának ugorhat az új frontvonalon.

Szárazföldi csapatokat készül bevetni a polgárháborús Szíriában az izraeli hadsereg, ami ennek előkészítésére nagyszabású hadgyakorlatot tartott a határ mentén – jelentette kedden a Times of Israel napilap és a Ynet hírportál. A tízes csatorna közben közölte: az izraeli hadsereg azzal is számol, hogy az Iszlám Állam (IÁ) támadást intéz a biztonsági erők ellen, ahogy azt az utóbbi hónapokban Egyiptomban, a Sínai-félszigeten is tette.

 

A kettes csatornára is hivatkozó Times of Israel szerint a határvidékre nagy számban érkező dzsihadisták miatt riadókészültségben van az izraeli hadsereg (IDF), ami ezenkívül a Hezbollah libanoni síita szervezet esetleges offenzívájára is készül. A Hezbollah többszáz fegyverese jelenleg a Golán-fennsíkon tartózkodik – közölte újságírókkal egy katonai tisztviselő. “Világos, hogy itt (a Golán-fennsíkon) az utóbbi két év minden terrorcselekménye mögött Irán áll” – tette hozzá.

Izrael 1967-ben – a hatnapos háborúban – foglalta el a Golán-fennsíkot Szíriától, 1981-ben pedig annektálta a területet, amit Damaszkusz továbbra is magának követel. Az izraeli légierő tavaly március óta több légicsapást is végrehajtott már a szíriai kormányerők és az oldalukon harcoló, Irán támogatását élvező Hezbollah ellen a fennsíkon.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik