Nagyvilág

Macedónia ismét beenged a bevándorlókat, de csak módjával

Menekultek-Macedoniaban(960x640).jpg (Array)
Menekultek-Macedoniaban(960x640).jpg (Array)

Reggel még könnygázzal próbálták visszaszorítani a déli határon összegyűlt tömeget.

Engedünk annyi embert belépni, amennyit a szállítási kapacitásunk lehetővé tesz és akiket megfelelő módon el tudunk látni – mondta Ivo Kotevszki belügyi szóvivő péntek délután, miután reggel még könnygázzal próbálták visszaszorítani a déli határon összegyűlt tömeget.

 
Fotó: MTI / EPA / Georgi Licovski 

Délután már több száz menekült jutott át akadálytalanul Görögországból Macedóniába. “A rendőrség elvonult, senki sem állított meg bennünket” – mondta egyikük a brit hírügynökségnek.

Később azonban ismét dulakodás alakult ki a határnak ezen a szakaszán, amikor egyszerre mintegy ezer ember próbált meg a nyomukban bejutni, miközben a kormány egy közleményben azt jelezte, hogy csak a “sérülékeny kategóriába” tartozó “korlátozott számú” migránsokra vonatkozik a beutazási engedély.

Az ENSZ menekültügyi főbiztosa aggodalmát fejezte ki a macedón-görög határon kialakult helyzet miatt és felvette a kapcsolatot a szkopjei külügyminisztériummal. Antonio Gutierres egy nyilatkozatban közölte: “biztosítékot kapott Szkopjétól arra nézve, hogy a jövőben nem zárják le a határt”.

A főbiztos a görög kormányt arra kérte, hogy nyújtson segítséget a határ görög oldalán rekedt embereknek és helyezze el a határtól messzebb lévő létesítményekbe a menekülteket.

Bulgária pénteken bejelentette, hogy katonákat vezényel ki a határőrség megsegítésére a “szomszédos országokban kialakult helyzetre és a menekülthullámra való tekintettel”. A belügyminiszter szerint a görög és a macedón határ védelmét erősítik meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik