Külföld

Menedékkérők: a német belügyminiszter a dublini rendszer reformjáról beszélt

Kovács-Angel Marianna
Kovács-Angel Marianna

újságíró. 2015. 08. 19. 19:35

berlini kormány szerdán ismertetett új előrejelzése szerint akár a 800 ezret is elérheti a Németországba érkező menedékkérők száma az idén.

Korábban a témában:

A 450 ezer menedékkérőre vonatkozó előző prognózist főleg az utóbbi másfél hónap drámai fejleményei miatt kellett drasztikusan felfelé módosítani – mondta Thomas de Maiziere belügyminiszter a német fővárosban tartott sajtótájékoztatóján.

Csak júliusban 83 ezer ember lépett be Németországba azzal a szándékkal, hogy menedékjogot kérjen, és augusztusban valószínűleg még ennél is többen jönnek – mondta a miniszter.
Hozzátette: a tavasszal becsültnél majdnem kétszer, a tavalyinál pedig négyszer erősebb menekülthullám “megterheli Németországot, de nem terheli túl”.

A német belügyminiszter elmondta: a szövetségi kormány és a tartományi kormányok képviselőiből egy közös irányító testületet állítanak össze, amely már hétfőn megkezdi a működését, és az esetleges jogszabályi változtatásokat kivéve valamennyi menekültügyi kérdésben összehangolja a munkát. A szövetségi kormány és a tartományi kormányok vezetőinek eredetileg későbbre tervezett, úgynevezett menekültügyi csúcstalálkozóját pedig már szeptember 24-én megtartják.

Távozniuk kell, ha…

“Sokan maradnak majd nálunk, őket befogadni és integrálni kell, sok kérelmezőnek azonban nincs esélye a maradásra, és nekik távozniuk kell az országunkból” – mondta a német belügyminiszter. Ugyanakkor valamennyi menedékkérőnek emberhez méltó elhelyezést, ellátást kell biztosítani, és tudomásul kell venni, hogy mindenkinek joga van a méltányos menedékjogi eljáráshoz és ahhoz, hogy ne érje sértés vagy bántódás – mutatott rá a konzervatív CDU politikusa.
A menedékkérők elleni gyűlölet és az ellenük, vagy az őket befogadó intézmények ellen intézett támadások “nem méltóak országunkhoz”, és a “legszigorúbban fellépünk” minden ilyen jelenség és cselekmény ellen – szögezte le Thomas de Maiziere.

A következő időszak feladatairól elmondta: a tartományi központi befogadóállomásokon 100-150 ezer új férőhely kialakítására van szükség, és jogszabályokat is módosítani kell, hogy sátorok helyett télen is lakható ingatlanokban helyezhessék el a menedékkérőket.

Németország az ügy uniós vonatkozásairól sem feledkezik meg, mert egyedül nem képes befogadni és ellátni az Európai Unióba érkező menekültek 40 százalékát. Előre kell vinni “a dublini rendszer reformját, a terhek méltányos elosztását biztosító, előre meghatározott befogadási kvótákon alapuló rendszer felé” – hangsúlyozta Thomas de Maiziere.
Hosszabb távon “Dublin nélkül nincsen Schengen”, vagyis egy “igazi”, működőképes európai menekültügyi politika nélkül nem lesz fenntartható a belső határellenőrzés nélküli övezet.

“Ezt mindenkinek tudnia kell” – mondta a német belügyminiszter, megjegyezve, hogy veszélybe kerülhet a személyek szabad mozgásának vívmánya, ha az uniós társállamok nem tartják be a menekültügyi előírásokat.
A menekülthullám enyhülése a következő hónapokban nem várható. A menedékkérők száma ugyanis az év második felében jellemzően magasabb, mint az első hat hónapban, a közel-keleti és afrikai válsággócokban pedig nem tapasztalható semmilyen pozitív fejlemény.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.