Külföld
Mentőöv (Array)

Hollandia is megszavazta a görög mentőcsomagot

Kovács-Angel Marianna
Kovács-Angel Marianna

újságíró. 2015. 08. 19. 18:58

A holland parlamentben is sikerült biztosítani a görög pénzügyi mentőcsomag elfogadását, azzal, hogy a szerdai rendkívüli vita végén megtartott szavazáson - szoros eredménnyel - elvetették a kormánnyal szemben benyújtott bizalmatlansági indítványt.

Korábban a témában:

Magához a mentőcsomaghoz Hollandiában formai értelemben nem kellett külön parlamenti jóváhagyás, a kormánynak csak tájékoztatási kötelezettsége volt. Az utolsó szó joga azonban mégis a törvényhozás kezébe került, mert a szélsőjobboldali populista Geert Wilders Szabadságpártja bizalmatlansági indítványt nyújtott be az ügy miatt a kormánnyal szemben.
A jobboldali liberálisok és a szociáldemokrata munkapártiak koalíciója mellett az ellenzéki baloldali liberálisok (D66) is támogatásukról biztosították a Görögországnak nyújtandó újabb pénzügyi támogatást. A többi ellenzéki párt – köztük meglepetésre a mérsékeltnek tekintett kereszténydemokrata párt is – ellenezte, hogy újabb mentőövet dobjanak a görögöknek.

Ezzel elhárult az utolsó akadály annak útjából, hogy Athén – kemény hazai reformintézkedések fejében – csütörtökön hozzájusson az összesen 86 milliárd eurós hitelcsomag első részletéhez, és abból eleget tudjon tenni legégetőbb törlesztési kötelezettségeinek. Maga a hágai parlamenti vita meglehetősen paprikás légkörben folyt. Wilders árulással vádolta Ruttét, és emlékeztetett arra, hogy a legutóbbi, 2012-es választási kampányban a kormányfő azt ígérte, nem adnak több pénzt a görögöknek a holland adófizetők pénzéből. A miniszterelnök, álláspontjának megfordulását a körülmények változásával indokolta, és azt mondta, Hollandia érdekeit tartja szem előtt.

Jeroen Dijsselbloem pénzügyminiszter, aki az euróövezet országainak pénzügyminisztereit tömörítő testület, az úgynevezett eurócsoport elnökeként végigtárgyalta a pénzügyi intézkedéscsomag részleteit a görög féllel, a parlamenti vitában annak a véleményének adott hangot, hogy az eurózóna és a washingtoni székhelyű Nemzetközi Valutaalap (IMF) képes lesz megállapodásra jutni egymással a görög programban való IMF-részvételről is.

Az európai kormányok ellenzik az adósság részleges leírását, miközben az IMF szerint a görög adósság mértéke tarthatatlan, ám meg lehet találni azt a kompromisszumot, amely alacsonyabb kamatlábak és hosszabb határidő mellett biztosítja a hitelek visszafizetését – mondta Dijsselbloem. A holland parlament ülése előtt a német Bundestag nagy többséggel megszavazta a görög csomagot. Az eurócsoport – ezúttal az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) kormányzótanácsának minőségében – már szerda este távkonferencián felszabadíthatja a 26 milliárdos első részletet.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2017. november 29.
Magyarországon élő kínaiak Budapesten, a Hősök terénél a kínai miniszterelnök látogatásának negyedik napján, 2017. november 29-én.
MTI Fotó: Balogh Zoltán

Megjelent húszezer ázsiai Magyarországon

Kommentek

Budapest, 2017. november 29.
Magyarországon élő kínaiak Budapesten, a Hősök terénél a kínai miniszterelnök látogatásának negyedik napján, 2017. november 29-én.
MTI Fotó: Balogh Zoltán
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.