Külföld
krím-félsziget (Array)

Üdvözlöm, Krím Alekszandrovics vagyok!

Molnár Zoltán
Molnár Zoltán

bértollnok. 2015. 08. 18. 17:08

Divattá vált az oroszoknál az elfoglalt Krímről elnevezni a fiúkat, de a lányoknál Szocsi miatt tarol az Olimpia is. Azért egyik se fogja ütni aTraktorinát.

Korábban a témában:

Divattá vált Oroszországban, hogy a Krím-félszigetről nevezzék el az újszülött fiúkat. Az első fiúcskát Jekatyeringburgban a múlt hét végén anyakönyvezték Krím Alekszandrovics néven – írta kedden az Izvesztyija orosz napilap.

A Krímen tavaly március 16-án tartottak orosz katonák jelenléte mellett gyanúsan elcsalt népszavazást a terület hovatartozásáról. A résztvevők csaknem 100 százaléka igent mondott arra, hogy a félsziget Oroszország részévé váljon, ami az orosz parlament döntése alapján március 21-re valósult meg.

Nem tartja szokatlannak a Krím mint keresztnév választását Vlagyimir Makszimov, az orosz családnévkutató intézet igazgatója. Arra hivatkozott, hogy több száz éve él a hagyomány a különböző népeknél, hogy a legjelentősebb történelmi eseményekről neveznek el gyerekeket. A Krím mint név egyébként a türk népcsoportban évszázadok óta létezik – tette hozzá az orosz szakértő.

Olimpia és Traktorka

Az Izvesztyija szerint népszerűvé vált az Olimpia név is Oroszországban. A tavaly februári szocsi téli olimpia tiszteletére Szentpéterváron öt, a dél-orosz Krasznodari határvidéken kettő, a Volga menti Nyizsnyij Novgorodban egy újszülött kislány kapta ezt a görög eredetű nevet.

Makszimov más érdekességekre is felhívta a figyelmet. A szovjethatalom idején a Szovjetunió legfontosabb jelképeiről is neveztek el gyerekeket. Például az 1917-es bolsevik forradalomról az Oktyabrina, vagyis Októberke vagy az iparosítás idején Traktorina, azaz Traktoroska nevet kapták a gyerekek.

A túlbuzgó proletárok és forradalmárok által kitalált nevek nem maradtak fenn. Így a Drazdaperma, – amit a Da Zdravsztvujet Pervoje Maja, az Éljen Május elseje jelszóból alakítottak ki, – de a Vladlen – amit Vlagyimir Lenin nevéből állítottak össze – ugyancsak rövid életű volt az orosz keresztnevek között.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.