Nagyvilág

Líbia arabok segítségét kéri az Iszlám Állam ellen

iszlám felkelők Líbiában (Array)
iszlám felkelők Líbiában (Array)

Líbia nemzetközileg elismert kormánya felszólította az arab országokat, hogy mérjenek légicsapásokat az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezet helyi csoportjának állásaira.

A Tobrukban székelő líbiai vezetést – vasárnapra virradóra kiadott közleménye szerint – elsősorban az aggasztja, hogy a dzsihadisták egyre inkább megszilárdítják hatalmukat a Földközi-tenger partján fekvő Szirt térségében. A kormány annak hatására folyamodott az arab országok segítségéért, hogy az IÁ-val szövetséges csoport és helyi fegyveresek között véres összecsapások törtek ki a héten Szirtben, a néhai elnök, Moammer Kadhafi szülővárosában.

A harcok előzménye, hogy a dzsihadisták megöltek egy magas rangú hittudóst. A líbiai kormány szerint az IÁ népirtást folytat a fővárostól, Tripolitól 500 kilométerrel keletre található Szirtben: mindenféle fegyverrel ártatlan civilek tucatjaival végez, helyiek beszámolója szerint a héten már 70-en vesztették életüket. A kormány közleményében egyúttal azt is kérte, hogy a nemzetközi közösség vessen véget az észak-afrikai országot 2011 óta sújtó fegyverembargónak, amely akadályozza Líbia IÁ elleni küzdelmét.

Líbia párizsi nagykövete az AFP francia hírügynökségnek azt nyilatkozta, hogy Szirtben „valódi vérontás folyik”, és ezért kérik a nemzetközi közösség beavatkozását. Az Arab Liga vasárnap közölte, hogy kedden rendkívüli ülést tart a líbiai helyzetről. A nemzetközi közösséget aktívabb líbiai szerepvállalásra ösztönző Egyiptom már számos légicsapást végrehajtott a szomszédos országban az IÁ ellen, jó néhány támadást azt követően intézett, hogy a dzsihadista csoport végzett 21 egyiptomi tússzal.

A polgárháború sújtotta Líbiában Moammer Kadhafi 2011-es megölése óta káosz uralkodik: jelenleg két kormány és két parlament működik. Az ENSZ a hét elején tárgyalóasztalhoz ültette Genfben a két rivális hatalom képviselőit, de a diplomáciát felülírta a tárgyalásokról távol maradó fegyveres csoportok egymás közötti harca. A belpolitikai káosz nyomán más fegyveres csoportok mellett az Iszlám Állam is meg tudta vetni a lábát az országban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik