Nagyvilág

350 ezerrel kevesebb bevándorlóra számítottak Németországban

Bevandorlok-Macedoniaban(960x640).jpg (Array)
Bevandorlok-Macedoniaban(960x640).jpg (Array)

„Minden nap kellene egy toronyházat építenem, hogy el tudjam helyezni őket" - mondta az integrációs tisztviselő.

Thomas de Maiziere belügyminiszter szerdán mutatja be a menedékkérők számának alakulásáról szóló frissített előrejelzést, amelyet az utóbbi hetek folyamatai alapján “drasztikusan” felfelé módosítottak az előző, tavaszi prognózishoz képest – tudta meg a Handelsblatt kormányzati forrásokból.

750 ezren jöhetnek

A szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatal (BAMF) által összeállított új előrejelzés szerint az eddig becsült 450 ezer helyett legkevesebb 650 ezer ember kérhet menedékjogot az idén Németországban, de számuk akár a 750 ezret is elérheti.

A BAMF-hoz 2015 első hat hónapjában mintegy 179 ezer új menedékjogi kérelmet adtak be, és júliusban további 79 ezer menedékkérő érkezett az országba. Egy hónap alatt még soha nem jelentkeztek ennyien menedékjogért Németországban.

Legutóbb a délszláv háború elején érte el Németországot hasonló léptékű menekülthullám: 1992-ben 438 ezer menedékkérőt regisztráltak.

A mostani hullám egyre nehezebben kezelhető teher a menekültügyi ellátórendszerben. Például Baden-Württemberg tartományban a tavalyi 16 ezer után az idén július végéig már több mint 29 ezer menedékjogi kérelmet adtak be. A menedékkérők száma hónapról hónapra robbanásszerűen emelkedik, júliusban 7065 ember kért menedékjogot a tartományban, kétszer annyi mint májusban.

Naponta 1000-2000 ember érkezik

“Minden nap kellene egy toronyházat építenem, hogy el tudjam helyezni őket” – mondta a Handelsblattnak Bilkay Öney, a tartományi kormány integrációs minisztere.

A lap szerint a parlamenti pártok körében fokozódó nyugtalanság tapasztalható a menedékkérők számának váratlanul erős emelkedése miatt. Különösen a jobbközép CDU/CSU pártszövetségnél okoz fejtörést a menekültválság, mert a konzervatív szavazók érzékenyebben reagálnak a témára mint a koalíciós társ szociáldemokraták (SPD) vagy az ellenzéki Zöldek bázisa.

“A menekülthullám egyre erősödik”, már naponta 1000-2000 menedékkérő lép be az országba – mondta a Handelsblattnak a CDU elnökségének egy tagja. A párt vezetésében attól tartanak, hogy az év végére akár az egymilliót is elérheti a menedékkérők száma.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik