Külföld
basescu(960x640).jpg (Array)

Basescu bekebelezné Moldáviát

Kerner Zsolt
Kerner Zsolt

¯\_(ツ)_/¯. 2015. 08. 17. 15:20

Mert szerinte a moldávok csak így lehetnek az unió tagjai.

Korábban a témában:

Traian Basescu volt román államfő szerint a Moldovai Köztársaságnak úgy van “esélye” az Európai Unió tagjává válni, ha egyesül Romániával – közölte hétfőn nemzetközi kiadásában az Agerpres román hírügynökség.

A volt államfő egy vidéki politikai rendezvényen beszélt erről a védnökségével létrehozott Népi Mozgalom Párt (PMP) mintegy 700 Szeben, Fehér, Maros, Hargita, Kovászna és Brassó megyei tisztségviselője előtt.

Basescu politikai tapasztalatára hivatkozva kijelentette: itt az ideje felvetni a témát, itt az ideje, hogy a bukaresti kormány és parlament megfogalmazza “ajánlatát” az egyesülés vonatkozásában.

A volt román államfő szerint népszavazással kellene dönteni Románia és Moldova egyesülése ügyében. Megfelelőnek mondta a történelmi pillanatot arra, hogy megkezdődjenek a referendum előkészületei mindkét országban.

Traian Basescu tízéves elnöki mandátuma utolsó másfél évében kezdett egyre nyíltabban a két román nyelvű állam, Románia és Moldova egyesülésének lehetőségről beszélni.

Romániában a közvélemény-kutatások szerint a lakosság háromnegyede támogatná a Moldovával való egyesülést, a volt szovjet tagköztársaságban azonban alacsonyabb, de növekvő tendenciát mutat az “unionisták” aránya. Egy másfél éve készült felmérés szerint a moldovaiak 27 százaléka határozottan támogatná az egyesülést, 22 százaléka pedig hajlik arra, hogy támogassa, míg egy korábbi, 2011-es felmérésnél a megkérdezettek alig 11 százaléka volt az egyesülés határozott híve, és további 20 százaléka találta ezt elfogadhatónak.

A mai Moldovával csaknem megegyező területű Besszarábia – a Prut, a Dnyeszter és a Duna-delta által határolt térség – több mint egy évszázados cári uralom után a bolsevik forradalom idején önállósult, majd 1918. március 27-én fogadta el a Román Királysággal való egyesülésről szóló nyilatkozatot. A terület 1940-ig volt Nagy-Románia része.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Speaker giving a talk on corporate Business Conference. Audience at the conference hall. Business and Entrepreneurship event.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.