Külföld
ukrajnai háború (Array)

Na most lesz vége a kelet-ukrajnai háborúnak

Kerner Zsolt
Kerner Zsolt

¯\_(ツ)_/¯. 2015. 08. 12. 07:19

Az EU nem félt elítélni az eszkalálódást.

Korábban a témában:

Elítélte a kelet-ukrajnai harci cselekmények újbóli fokozódását kedden az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője.

Federica Mogherini – szóvivőjének Brüsszelben kiadott esti közleménye szerint – úgy véli, hogy az ukrán kormányerők ellenőrizte területek elleni támadások a konfliktus rendezését célzó minszki megállapodások súlyos megsértését jelentik.

A főképviselő ismét a megállapodások betartására szólította a feleket, és sürgette azt is, hogy “adjanak új lendületet” a megállapodások végrehajtásán dolgozó összekötő csoport tárgyalásainak.

Mogherini külön megemlítette a Donyeck és Mariupol között fekvő Sztarohnatyivka elleni friss tüzérségi támadásokat. Ukrán közlés szerint az orosz ajkú szakadárok több órán át 122 milliméteres aknavetőkkel és 152 milliméter kaliberű önjáró tüzérségi eszközökkel lőtték a déli frontszakasz ukrán ellenőrzésű oldalát a településnél.

Visszatért a brüsszeli közlemény az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelőinek páncélozott járművei elleni vasárnapi donyecki támadásra is, mert az – a megfigyelőket ért friss incidensekkel együtt – Mogheriniék szerint “veszélybe sodorja azt a kulcsszerepet”, amelyet a nemzetközi szervezet helyszíni missziója játszik a minszki megállapodások végrehajtásában.

Az Európai Unió szerint a megállapodások jelentik az alapját a konfliktus tartós megoldásának. Az ukrán kormány kedden arról értesítette az EBESZ-t és nyugati partnereit, hogy ha nem szűnnek a minszki egyezmény által tiltott, nehézfegyverekkel elkövetett támadások katonáik állásai ellen, az ukrán kormányerők fenntartják maguknak a jogot a tüzérség bevetésére.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.