Nagyvilág

Amerika nem kér a kínai ügynökökből

Különféle eszközökkel próbálják rávenni az Amerikába vándorolt, korrupcióval vádolt kínaiakat, hogy hazatérjenek. Az Egyesült Államok szerint a vádak politikai természetűek.

Az amerikai kormány figyelmeztette Kínát, hogy ne küldjön több hírszerző ügynököt az Egyesült Államokba azzal a feladattal, hogy ott élő kínaiakat vegyenek rá a hazatérésre. A lap szerint a kínai közbiztonsági minisztérium emberei turistának vagy kereskedőnek álcázva gyakoroltak nyomást kínai bevándorlókra, az eszközök közt szerepelt az otthon maradt rokonok megfélemlítése is.

Peking szerint a művelet a kínai korrupcióellenes kampány része, melynek keretében 2014 eleje óta több mint 930 gyanúsított tért vissza Kínába a világ különböző részeiről. A kínai ügynökök ugyanakkor külföldön törvényesen senkit nem vehetnek őrizetbe és Kínának kiadatási egyezménye sincs az Egyesült Államokkal. Az amerikai igazságügyi minisztérium szerint a kínai félnek terhelő bizonyítékokat kellene tudniuk felmutatni, hogy az amerikai hatóságok intézkedni tudjanak, de ezt többszöri kérésre sem tették meg.

Szakértők szerint a legtöbb körözött személy nem veszélyes bűnöző, hanem inkább politikai okokból keresik őket. A kínai ügynökök tevékenységét az FBI és a belbiztonsági minisztérium is nyomon követi. Szeptemberben egyébként várhatóan Amerikába látogat Hszi Csin-ping kínai elnök, a látogatás előtt viszont kiéleződtek a nézeteltérések, egyebek mellett amerikai kormányzati alkalmazottak adatainak ellopása, a jüan leértékelése és vitatott hovatartozású térségekben létrehozott mesterséges szigetek miatt.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik