Nagyvilág

Görög adósság: bármikor bejelenthetik a hitelmegállapodást

görög adósság, Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök (Array)
görög adósság, Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök (Array)

Alapvetően összeállt a Görögországnak három évre szóló 86 milliárd eurós hitelmegállapodás, már csak néhány technikai jellegű apróság hiányzik, jelentette be a görög pénzügyminiszter.

Megírtuk korábban, hogy egy görög kormányilletékes kikotyogta, Görögországnak a hazai össztermék (GDP) 0,5 százalékát elérő elsődleges – vagyis az adósságszolgálat nélkül számított – többletet kell elérnie 2016-ban, a rá következő évben pedig 1,75 százalékot. Idén legfeljebb 0,25 százalékos deficittel zárhat a görög államháztartás.

A pénzügyminiszter, Evklídisz Cakalotosz a csaknem 23 órás monstre tárgyalás után azt mondta, hogy fölszállt a fehér füst, már csak néhány apró technikai kérdésben kell egyeztetni. A miniszter nem tárta fel, hogy még mi hiányzik a végleges megállapodáshoz.

Eközben a görög állami televízió már azt közölte, hogy a következő napokban, várhatóan már csütörtökön a görög parlament elé kerül jóváhagyásra a megállapodás szövege. A parlament két fejezetből álló törvényről dönthet, az egyik a hitelmegállapodásról szóló tervezet, a másik pedig azokat a feltételeket sorolja fel, amelyeket a kormánynak kell teljesítenie a segélyért cserébe.

Az Európai Bizottság órákon belül hivatalosan is megerősíti, hogy megszületett a Görögország és hitelezői közötti megállapodás.

A TASZSZ hírügynökségnek a tárgyalásokhoz közel álló, de név nélkül nyilatkozó forrás azt mondta, hogy “a megállapodás szövege valójában kész, már csak néhány technikai jellegű kérdést finomítnak a felek. Az Európai Bizottság néhány óra múlva hivatalosan is bejelenti, hogy megszületett a megállapodás és egyben ismerteti a szerződés részleteit is”.

Amennyiben az athéni parlament csütörtökig dönt, pénteken kerül sor az euróövezet pénzügyminisztereinek ülésére, vagy videokonferenciájára, ahol jóváhagyják a harmadik segélycsomagot. Azt már hajnalban bejelentették, hogy egyezség született a görög államháztartás 2016-os és 2017-es célszámairól a görög kormány és hitelezői, az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) között.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik