Nagyvilág

91 éves sebészt csalhattak lépre, most kokaincsempészetért felel

Kokain (Array)
Kokain (Array)

Szappanba rejtett, kereskedelmi mennyiségű kokain csempészetével vádoltak meg egy 91 éves nyugdíjas sebészt, akit a sydneyi repülőtéren kaptak el a hatóságok a kábítószerrel.

Victor Twartz nyugdíjas szájsebész Újdelhiből érkezett haza Sydneybe, amikor július 8-án 27 csomag szappanba rejtve 4,5 kilogramm kokaint találtak nála. A repülőtéren letartóztatták, de később óvadék fejében elengedték. A bíróság kedden október 6-ára tűzte ki ügyének tárgyalását, ha bűnösnek találják, akár életfogytiglani börtönre is ítélhetik.

A rendőrségi beszámolók szerint Twartz indiai útja előtt az interneten ismerkedett össze néhány emberrel, akik feltehetően kihasználták hiszékenységét. Bár a rendőrség tudomást szerzett a férfi e-mailes levelezéséről, nem akadályozták meg, hogy elhagyja Ausztráliát.

“Végül mindenki maga dönt”

David Stewart, a szervezett bűnözéssel foglalkozó rendőri csoport parancsnoka közölte, vannak arra utaló bizonyítékok, hogy a nyugdíjast becsapták és kihasználták. Ugyanakkor hozzáfűzte, “bizonyos figyelmeztetésekkel” igyekeztek rávezetni arra, hogy bajba kerülhet, de – mint mondta – “végül mindenki maga dönt” arról, hogy mit tesz.

Twartz az ausztrál médiának elmesélte: internetes ismerősei hazatérésekor, az újdelhi repülőtéren bíztak rá egy csomagot, amiről azt mondták, ajándékba küldik valakinek Ausztráliában. Mikor kedden távozott  a bíróságról, egy riporter megkérdezte, máskor is kihasználták-e már, mire azt felelte: “örökké, örökké”.

Wayne Buchhorn, ausztrál szövetségi rendőri vezető felhívta arra a figyelmet, hogy nemcsak azt vonják felelősségre, aki tudatosan csempész be drogot Ausztráliába, hanem az is vád alá kerülhet, aki tudomásán kívül visz be kábítószert a csomagjában, akár elővigyázatlanságból, akár szándékos nemtörődömségből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik