Pénzügy

Hol szerezte Kucsera Gábor a kokaint?

kucsera (Array)
kucsera (Array)

Egyre több magyar hírességről, élsportolóról, politikusról derül ki, hogy kokaint fogyasztott. De hogy néz ki a hazai kokainpiac, kik a terjesztők, fogyasztók, hogyan lehet hozzájutni, miért nagyon veszélyes, és mennyibe kerül egyáltalán ez a drog?

Kucsera Gábor valószínűleg egy szombati buliban fogyasztott kokaint. Ez a rá következő hétfőn, a szolnoki világbajnoki válogató versenyen derült ki, amikor a sportolón szúrópróbaszerűen elvégeztek egy drogtesztet. A teszt pozitív lett. Mint az élsportoló bevallotta, kokaint fogyasztott.

A szövetség a világbajnoki felkészülés közepén, azonnal felfüggesztette a kajakos válogatotti tagságát. Ezzel a 33 éves Kucsera élsportolói karrierje valószínűleg véget ért. „Tisztában vagyok azzal, hogy mekkora károkat okoztam a kajak-kenu sportágnak, egy életen át szégyellni fogom magam. Megbántottam a családomat is, tőlük is elnézést kérek” – mondta.

A dologból valószínűleg rendőrségi ügy lesz, de Kucsera biztosan nem fog börtönbe kerülni a drogfogyasztásért. Az elterelés intézménye ugyanis az ő esetében is lehetőséget ad arra, hogy elkerülje a börtönt, ha végigcsinálja a féléves, önkéntes drogelterelő programot. Ugyanakkor arról, hogy kitől, hogyan szerezte a kokaint, Kucsera még nem beszélt, és valószínűleg nem is fog. Ha az elterelést választja, nem is kötelezhető vallomástételre, és ez így van jól.

A Hír24 ugyanakkor nagyon kiváncsi volt arra, hogy miként néz ki a drogpiacnak ez a (legfelső) rétege. A Kucsera-ügy kapcsán tehát utánajártunk annak, hogy miként lehet hozzájutni a kokainhoz, kik a terjesztők, fogyasztók, mennyibe kerül egyáltalán ez a drog, és miért olyan veszélyes?

Fotó: MTI/Kovács Tamás

A kokain a drogok királynője

A kokain egy veszélyes kábítószer, ami akár halált is okozhat. Bár nem okoz fizikai függőséget, rendkívül erős a pszichikai hatása, a gyors hozzászokás veszélye. Elég egyszer megkóstolni, a fogyasztó ellenállhatatlan vágyat érez, hogy újra kokainozzon – mondta a Hír24-nek Zacher Gábor toxikológus, aki hozzátette: szerinte a Kucsera-ügy tétje nem a kokainozás, hanem az, hogy az élsportoló megszűnt példakép lenni a kajakozó fiatalok számára.

Zacher ismeretei szerint a kokainhasználók zárt világot alkotnak Magyarországon. Főként azért, mert a szer nagyon drága, így csak a leggazdagabbak engedhetik meg maguknak. (Emiatt a használói idősebbek is, mint más drogok fogyasztói.) Másrészt a hatása miatt is egyfajta elit-drog, hiszen a fogyasztók sokkal intezívebb gyönyörről, eufóriáról számolnak be, mint más drogokat használók, bár a gyönyörérzet igen relatív, hangsúlyozza a toxikológus.

Bár az elmúlt évtizedben a kokain fogyasztói ára jelentősen csökkent Európában, a kokain hazai ára több évtizede változatlan. Természetesen Magyarországon is vannak áringadozások, főként amikor akadozik az utánpótlás, de nálunk alapvetően 14-25 ezer forint közé tehető a kokain grammja. Ez már így volt tíz éve, és így van ma is – számoltak be a Hír24-nek a hazai kokainpiacra rálátó források.

Attól függ a minősége, hogy ki árulja

A “gond” inkább az, hogy Budapesten szinte lehetetlen jó minőségű, tiszta kokainhoz jutni. Vagy azért, mert eleve gyengébb tisztaságú szállítmány érkezik az országba (ez a ritkább), vagy azért, mert a terjesztői hálózatok peremén tengődő dealerek (az “utcai árusok”, “ismerősök”) maguk is fogyasztók, és lecsippentenek saját részre az eladásra szánt pakkból. Így, mire a kokain – több kézen keresztül – eljut a mezei fogyasztóhoz, erősen lecsökken a hatóanyagtartalma.

Hogy ne tűnjön fel a csalás, a kisebb halak „felütik”, azaz hígítják a szert, például lidocainnal (ez pótolja a kokainnál megszokott jellegzetes orrzsibbadást, szájzsibbadást), szódabikarbónával (ez a fehér por mennyiségét növeli), esetleg speed-el, amfetaminnal (ez pótolja valamennyire a kokain „pörgős” érzését). Rosszabb esetben, ha a dealer nem annyira lelkiismeretes, minden mással is felütheti a szert. Például krétaporral, ketaminnal (lónyugtató), Oxycontinnal (erős fájdalomcsillapító).

Egyik forrásunk szerint, aki tiszta anyag reményében, eggyel beljebb szeretne kerülni, annak ajánlatos celebkörökben, médiások, reklámügynökségesek, élsportolók, politikusok között forgolódnia – mondta forrásunk. Budapesten főként ezek a körök fogyasztják nagykanállal a kokaint – legyen szó ZS-kategóriás sztárocskákról vagy neves színművészekről, mint például korábban Stohl András, vagy élsportolókról, mint Csipes Tamara válogatott kajakozók, vagy politikusokról, mint például a fideszes Lazáry Viktor (volt) szombathelyi alpolgármester. Nem is sejtenénk, hogy mennyi ismert ember rabja a kokainnak – állította forrásunk.

Fotó: Thinkstock

Honnan érkezik Magyarországra?

A kokain főként Kolumbiából, Peruból és Bolíviából érkezik Európába. Nagy részük spanyol, kisebb részük (Afrikán keresztül) olasz kikötőkbe megy, illetve innen a repülőtereken keresztül jut el Magyarországra. Európában az olasz és orosz maffia, illetve a nigériai bűnözők uralják a piacot, főként tengeri útvonalakat használnak.

Rendőrségi adatok alapján a hazai kokainüzlet főként nigériaiak kezében van. Ők Afrikából, Olaszországon keresztül szállítják a drogot, amit 2-3 nagypályás, magyar kábítószer-kereskedő vesz meg tőlük. Előre kifizetnek nekik 4-500 millió forintot dollárban, majd a magyarok a saját terjesztői hálózatukon keresztül terítik a drogot. A hálózat fontos elemei az elit budapesti szórakozóhelyek, ahová celebek, élsportolók, politikusok járnak. Így az összekötőket is a környékükön kell keresni.

Magyarországon a rendőrség esetenként néha elkap szerbeket is a közutakon, általában 8-10 kiló kokainnal, ami nagyon soknak számít. Egy ilyen szállítmány nagykereskedelmi értéke több mint 90 millió forint. A repülőtereken is sűrűn buknak le futárok, akik kokainnal töltött kapszulákat nyelnek, egyszerre akár 15-20 darabot is.

Európában a britek a legnagyobb kokain fogyasztók

A világpiacon 2011-ben volt egy jelentősebb olcsóbbodás, de igazán nagyot 2015-ben esett a kokain ára. A világon a legnagyobb kokain fogyasztók a britek, a spanyolok, az olaszok, és az amerikaiak. A brit lakosság (15-64 éves kor között) 2,6 százaléka hetente legalább egyszer használ kokaint – olvasható az ENSZ Kábítószer-ellenőrzési és Bűnmegelőzési Hivatalának legfrissebb, 2014-es jelentésében. A Vice magazin szerint ma London a világ kokain-fővárosa. A lap szerint két részre szakadt a londoni kokain-piac. Az utcán a rosszabb minőségű cuccot 30-40 fontért (13-17 ezer forintért) is megkaphatjuk, míg az igazán jó anyagért 70-150 fontot (30-66 ezer forintot) is kell fizetni. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik